Bara för att någonting är svårt betyder det inte att det är omöjligt

Publicerad av

Jag är en förespråkare av stora förändringar i vårt samhälle. Jag skulle vilja reformera många saker. Först och främst skulle jag vilja reformera vårt ekonomiska system eftersom att det är själva styrsystemet i vårt samhälle. Samhället drivs idag av pengar och vad vi kan köpa för dessa.

Den globala uppvärmningen och dess konsekvenser har dock ställt allting på ända. Det ekonomiska system vi har idag kommer inte att fungera i framtiden. Utöver det kan man även säga att det egentligen inte fungerat så bra hittills så jag känner ingen större sorg över att lägga det på historiens soptipp.

Om vi skall lämna över rimliga levnadsbetingelser till våra barn och barnbarn så måste vi lösa problemet med global uppvärmning. Eftersom att vårt konsumtionssamhälle står för en stor del av dessa utsläpp så måste vi överge den konsumtionsdrivna ekonomin som ständigt kräver ökad tillväxt. Tillväxt är ett mått som blint premierar både goda och dåliga saker vilket gör den till ett dåligt styrmedel. Tillväxt inom vapenindustrin räknas lika som tillväxt inom vård trots att vapenindustrins primära mål är att skapa produkter för att döda andra människor. I dagens system luktar inte deras pengar mer illa än andra pengar.

Många har sagt till mig att ”det är omöjligt”. Inte för att dom anser att det skulle vara dåligt men dom menar bara att det är omöjligt. Jag ser det inte så. Det finns många exempel i historien där förändringar, som man tidigare trodde var omöjliga, idag är verklighet. Tänk er barnaga, äktenskap för homosexuella, kvinnlig rösträtt, förbud om att äga slavar osv. En gång i tiden räknades dessa frågor som ”omöjliga”. Idag är dom självklarheter.

Om hundra år kanske vi har ett jämställt, lyckligt samhälle som lever i fred och lycka. Tänk om dom tittar tillbaka på oss med lätt avsmak eftersom att vi var så barbariska att vi förespråkade ett system där krig var lönsamt, ojämlikheten enorm, där exploatering av människor var ursäktat och tillväxten överställd t o m mänsklighetens överlevnad. Allt bara för att ”det var omöjligt att förändra”.

I mina öron klingar orden från Gunde Swan: ”Ingenting är omöjligt”. Samma sak gäller i denna fråga. Tillväxten var inte nämnd på stenplattorna som Moses bar ner för berget. Tillväxten är bara en teori som ekonomer marknadsfört.

Men vilket parti skall driva denna fråga? Allianspartierna kommer inte att göra det. Socialdemokraterna… kanske… nej. Dom är helt fast i sina tankar om arbete åt alla vilket faktiskt bara befäster dagens system. Som att arbete, vilket arbete som helst, skulle vara gynnsamt för samhället. Det går inte eftersom som att vi kommer att måste skilja på samhällsnyttiga och samhällsfarliga arbeten. Kvar blir Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Tja… kanske. Men då krävs mod från deras medlemmar.

Kanske är det så att det måste till ett nytt parti som är frikopplad från blockpolitiken och för bli av med attityder som ”det är omöjligt”. Redan 2008 skrev Birger Schlaug en debattartikel med den innebörden. Men nog känns det som att gå över ån efter vatten om vi skall måste ha in nya partier bara för att genomföra reformer som förmodligen ändå kommer att bli oundvikliga. Särskilt med tanke på att ett av partierna länge lekt med denna tanke.

7 kommenrarer

 1. Först av allt måste befolkningsökningen minskas radikalt. Utan detta kommer inga andra åtgärder att fungera utan det enda som händer är att undergången skjuts framåt några årtionden.
  vad gäller närområdet är det viktigt för oss i Norrland att få en egen republik. Det är definitivt inte omöjligt!

  1. Jag tror jag och du har diskuterat detta förut. Nä.. det är nog ingen omöjlighet med ett självständigt Norrland heller. Men vi är väldigt få på en väldigt stor yta. För att detta skulle fungera skulle vi nog behöva fler invånare. Kanske 2 miljoner till. Då måste vi ha invandring. Du brukar vara ganska tydlig med vad du tycker om invandring.

   1. Det vi behöver är i första hand arbetstillfällen, bostäder, studiemöjligheter samt fungerande kommunikationer och social service så att de norrlänningar som bor i Norrland kan stanna kvar och de som deporteras kan flytta tillbaka. Redan där har vi säkert en miljon till. På sikt löser detta befolkningsproblemen. I nödfall kan vi på längre sikt ta emot viss kvalificerad arbetskraft från utlandet. Men inte innan alla norrlänningar som vill återvända har jobb och bostäder
    Det är en fördel med en relativt liten befolkning då inkomsterna från våra naturtillgångar kan fördelas på denna befolkning. Mer till var och en.

 2. Vill också tillägga att jag verkligen hoppas att Vänsterpartiet och Miljöpartiet försvinner så fort som möjligt. Vänsterpartiet är ett kommunistiskt parti och vad sådana har ställt till med vet vi alltför väl.
  Miljöpartiet är en vänstersekt styrd av bunt stollar som inte har koll på något utanför Stockholm. Dessutom har de övergivit miljöpolitiken för en vanvettig invandringspolitik som bara skapar kaos och på längre sikt ett islamistiskt maktövertagande.
  Vad vi behöver är nya partier med nya idéer anpassade till dagens samhälle, inte mossbelupna partier med rötterna i ideologier från 1800-talet!

  1. Jag tror knappast vi idag kan jämföra Vänsterpartiet med Sovjetunionens version av kommunism. Miljöpartiet har förvisso varit väldigt mycket ett storstadsparti men vi får väl hoppas att även dom börjar föra en bättre glesbygdspolitik. När det gäller skalan vänster-höger så är det inte så relevant i detta inlägg. När det gäller din irritation gällande invandrare så ber jag dig hålla språket på en vettig nivå. Jag är helt säker på att du och jag inte har samma åsikt i den frågan.

   1. Jag håller mitt språk på en vettig nivå så jag behöver inga pekpinnar. Det jag skriver om är i högsta grad ett tänkbart scenario om nuvarande utveckling tillåts att fortsätta.
    Vad gäller Vänsterpartiet så vimlar det av gamla stalinister och förintelseförnekare i det partiet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.