Det är provocerande att höra politiker tala om den framtida arbetsmarknaden

Publicerad av

Jag tittade i går på Agenda där dom bl a tog upp problematiken med att automatiseringen tar över fler och fler jobb.

Jag har skrivit om detta tidigare på Tankeverket men jag kan kort nämna att Stefan Fölster har gett ut en publikation med namnet ”De nya jobben i automatiseringens tidevarv” där man kommit fram till att 53 % av alla jobb som finns idag kommer att vara borta inom 20 år p g a den automatisering som nu pågår.

Detta i kombination med vårt nuvarande ekonomiska system är helt enkelt katastrofalt för oss som medborgare. Till råga på allt går denna förändring så fort att nya jobb inte går att skapa i den takt som dom gamla jobben försvinner.

Man skulle kunna tro och hoppas att våra politiker skulle ha tillsatt en expertgrupp som gemensamt jobbade på att hitta en lösning på detta problem eftersom att problemet drabbar alla från Vänsterpartister till Moderater men det verkar som att dom står helt handfallna Inför denna förändring.

I Agenda deltog Per Schlingmann (Moderaternas fd chefsstrateg) och Akademikerförbundets Ursula Berge (socialdemokratisk debatör).

Låt oss börja med den moderata ståndpunkten:

Först fick Per Schlingmann frågan om arbetslinjen kommer att överleva och svaret blev ”Ja… vi får se”. Att säga det i TV borde få dom flesta att sätta kaffet i vrångstrupen. Det han faktiskt säger är att han inte är säker på att det är jobben som skall driva samhället. Den betyder att Moderaterna nog inser att det inte kommer att finnas jobb nog för att driva samhället med dagens system.

Han fortsätter med ”Vi kan inte förvänta oss att offentliga sektorn eller storföretag kommer att rulla ut mängder av jobb”.  Jag tolkar detta som att han räknar med att det skall skapas massor med små företag istället. Om man kombinerar det med att han flera gånger uttryckte att ”Vi måste utveckla en mycket bredare tjänstesektor” så måste vi gissa att han tänkt att vi som privatpersoner skall starta företag och sälja oss själva istället för att vara anställda.

Han tror inte att fasta jobb kommer att finnas i särskilt stor utsträckning. 9-5 jobben kommer också att finnas i mycket lägre utsträckning enligt hans åsikt.

Han hävdar att vi nu har en annan typ av mycket tuffare arbetsmarknad där arbetsmarknaden blir mycket mer kvalificerad och kravet på erfarenhet ökar över hela linjen. Eftersom att det bara är ett fåtal som kommer att nå dom eftertraktade jobben som kräver lång utbildning och lång erfarenhet vill han istället skapa jobb i ”början på värdekedjan”. Han vill inte använda termen ”låglönejobb” utan väljer att kalla det någonting annat.

När han får frågan vilka nya jobb han tror kommer att finnas i framtiden svävar han först rätt rejält men klämmer sedan ur sig nya tidens vaktmästare, läxhjälp och trädgårdsmästare åt privatpersoner.

Summering av den Moderata ståndpunkten: Ett fåtal personer kommer att få bra jobb och resten skall starta eget företag och jobba som någon form av tjänstehjon åt dom högavlönade. Dessa tjänstehjon skall själva hitta på någon form av tjänst som inte idag finns och som faktiskt ingen idag efterfrågar i någon större utsträckning. Denna framtid är faktiskt ingenting jag ser fram emot.

Låt oss nu titta på den socialdemokratiska ståndpunkten:

Ursula Berge inleder starkt med att förklara att ”Det kommer nya jobb”.  När hon blir ombedd att räkna upp några nya jobb, som hon tror kommer, så svarar hon, lite osäkert, att androidutvecklare, zumbainstruktörer och Datasientist är yrken som hon tror kommer att växa i framtiden.

Hon menar att dom jobb som kommer att finnas kvar i framtiden är människonära jobb som kräver en väldigt analytisk förmåga som kan ta in väldigt stora samhällsförändringar. Dessa kräver högskoleutbildning.

Hon vill även att företagen skall ge anställda förutsättningar att utbilda sig under hela arbetslivet.

Summering av den Socialdemokratiska ståndpunkten: Dom verkar vilja att vi alla skall utbilda oss hela livet. Dom vill att företagen skall acceptera det. Frågan blir dock: Vem skall betala för utbildningen? Jag tror knappast att företagen kommer att göra det. Skall vi som medborgare leva på konstanta studielån? För evigt skuldsatta. Eller….. Ska vi bli Zumbainstruktörer?

Jag håller faktiskt med den socialdemokratiska ståndpunkten att lösningen på sysselsättningsproblemet ligger i utbildning men det förutsätter att vi reformerar vårt ekonomiska system så pass att vi faktiskt får lön medan vi utbildar oss.

Jag tycker att det känns svårt att ta politikerna på allvar tills dess att dom faktiskt börjar tala om att vi måste reformera vårt ekonomiska system från grunden om vi skall lösa dom problem som ligger framför oss.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.