Jag håller på att vara lite less diskussionen om flygskatt

Publicerad av

Hela diskussionen runt flygskatten håller på att utvecklas till en fars där Miljöpartiet vill passa på att sparka Centern på smalbenet för att inte vara gröna nog. Centern vill kontra med att visa att dom visst är gröna men framförallt vill dom visa att dom stödjer näringslivet. Förmodligen i förhoppning att sno ännu mer väljare från Moderaterna. I retoriken så hänvisas det till utredningar från alla parter och i vanlig ordning orkar inte majoriteten av folket ens lyssna på pajkastningen.

Hela saken blir lite fånig enligt min mening eftersom att få talar om syftet och meningen med att göra förändringar när det gäller transporter. Vi bör minska flygresorna eftersom att det har en väldigt negativ effekt på miljön och just nu ökar passagerarantalet på flyget trots att vi vet att det är skadligt.

Så hela saken kokar ner till följande. Vi måste få ner antalet flygresor men vi måste samtidigt kunna transportera oss själva samt gods på ett miljövänligt sätt. Då blir båt och tåg det rimliga alternativet. Då måste flyget drabbas. Däremot är det vansinne att flyget drabbas där inga andra vettiga alternativ finns. Vi kan egentligen endast påverka svenskt flyg eftersom att folk kommer att åka till andra länder där skatten är lägre om dom vill flyga utomlands. Möjligen kan vi ha en lite skatt som på utlandsresor som inte skrämmer folk att åka till andra länder men knappast mer.

Så sätt en rejält hög skatt på inrikesflyg där vettiga alternativ finns. Då menar jag så pass hög skatt att några flygplatser får lägga ner så småningom. Miljöpartisten Karin Svensson Smith sa detta i en intervju i DN men då fick hon genast en tillrättavisning av regeringen och inte fick hon något större stöd av sina kollegor i miljöpartiet. För där går tydligen gränsen för Miljöpartiet idag. Man vill ha skatt för att rädda miljön. Men om skatten påverkar tillväxten så är det tydligen inte så viktigt med miljön längre.

Som jag ser det borde det vara en skyhög skatt sträckan Stockholm – Göteborg, där en tågresa bara tar drygt tre timmar, och den borde vara noll mellan Skellefteå – Stockholm eftersom att där finns inga vettiga alternativ. Iallafall tills dess att Norrbothniabanan är byggd. Då skulle vi dessutom kanske få så pass lönsamhet på tåglinjerna att staten kan investera i fler tåglinjer tills dess att vi har en fungerande infrastruktur för järnvägen.

Vi skall nämligen inte förglömma att tåg även är ett lysande sätt att transportera gods. Så får vi ordning på järnvägen så kan vi även minska lastbilstrafiken på vägarna vilket skulle spara massor av pengar på vägunderhåll samtidigt som det skulle göra miljön en stor tjänst. Men då kommer väl alla partier att vilja rädda åkerinäringen, Scania och Volvo så då börjar allting om igen. Även i denna fråga hindrar vårt ekonomiska system oss att ta rätt beslut.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.