Kommer Miljöpartiet att klara spärren 2018?

Publicerad av

Klockan tickar och nu är det bara ett år kvar till nästa riksdagsval. Under en längre tid har nu Miljöpartiet dansat rund 4 % spärren och tappet jämfört med förra valet är uppenbart. Men det är inte bara till riksdagen som MP tappar mark. I Stockholm har MP mer än halverats enligt DN/Ipsos senaste väljarbarometer. I och med det kan SD få vågmästarrollen.

Orsakerna till MPs stora tapp beror med största säkerhet på att partiet helt svängt sin politik till någonting som inte går att förena med partiprogrammet. Ledande miljöpartister har dock länge hävdat att det var viktigt att sitta i regering och att göra dessa kompromisser för att ta ansvar och försöka hålla SD borta från makten. Då blir det lite sorgligt när resultatet av den strategin kan bli att dom faktiskt ger SD mer makt i Stockholm om siffrorna står sig.

Att MP straffas av sina väljare är kanske inte så konstigt. Man har under mandatperioden inte bara kompromissat bort sina kärnfrågor utan även visat den ändrade politiken i sitt agerande utanför riksdagen. Som exempel på detta var Rasmus Ling ute i GP den 16:de sept och ondgjorde sig över fredsdemonstrationen mot militärövningen Aurora, som just nu pågår över stora delar av Sverige. Med tanke på att Miljöpartiet är sprunget ur miljö- och fredsrörelsen känns Rasmus inlägg i debatten allt annat än grönt. Det skulle vara lite som att en moderat riksdagsledamot gick ut och krävde kraftigt höjda skatter för höginkomsttagare och förstatligande av alla banker.

Rasmus egen motivering till varför det var så fel att gå med i en fredsdemonstration var att man då skulle gå tillsammans med bl a kommunister. Där han försökte jämställa lilla svenska Kommunistiska partiet med Sovjetstatens förvridna variant av kommunism.  Detta startade en het debatt på hans facebooksida där många hårda ord fälldes. Det hela resulterade i att vissa partikamrater t o m blev blockerade att skriva kommentarer.

Det är inte svårt att misstänka Rasmus inlägg inspirerade Birger Schlaug att skriva ett inlägg på sin blogg under rubriken “Vädjan till MP: Släpp tillnamnet De gröna”. Även det inlägget skapade het debatt på sociala medier.

Där står MP idag. Ett söndrande parti som helt verkar ha tappat sin gröna kompass och dansandes på 4 % spärren. MP ledningen försöker ingjuta mod i dom medlemmar som är kvar i partiet med positiva tillrop om frågor som dom faktiskt fått igenom. Dock till priset av ett söndrat parti.

Någonting som dock det inte ännu börjat talas så högt om, är när dom andra partierna, som t ex F!, V och C aktivt kommer att börja värva missnöjda miljöpartister. I den politiska världen, ett år före ett val, är det stor risk att dessa partier ser sin chans att värva friskt. Då kan det bli väldigt svårt att nå 4 %.

Utöver detta problem måste det finnas en sak som borde ge dagens ledande miljöpartister svettiga sömnlösa nätter. Tänk OM någon eller alla av dom riksdagspolitiker, som valt att inte längre kandidera för MP, väljer att starta ett nytt parti? Det skulle nog med all säkerhet knuffa MP väl under spärren. Men kanske det var därför Rasmus Ling fällde orden: “beklagligt nog har också en partikollega till mig valt att tala på manifestationen”. Det var Valter Mutt som talade på fredsdemonstrationen och han är en av dom riksdagsledamöter som valt att inte kandidera för MP nästa år. Ramus kanske kände att han behövde förminska Valter Mutt så att stödet för Valter skulle minska bland gröna väljare ute i landet. Av den upprördhet som blev runt detta så tror jag han snarare skapade mer stöd för Mutt, Lillemets och Schlyter.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.