Syriza vinner valet och börsen går upp

Publicerad av

I spaltmeter efter spaltmeter har media, särskilt finansmedia, förklarat vilken katastrof det skulle bli om Syriza vinner valet i Grekland. Detta eftersom att dom vill ha lättnader när det gäller sina skulder. Dom vill inte att deras folk skall leva i misär i överskådlig tid. Jag finner det inte förvånande att det grekiska folket är beredda att göra nästan vad som helst för att lätta på trycket. Folket lider och får samtidigt  höra att ”det börjat vända i Grekland” eftersom att landet, senast kvartalet, gått 0,7 % bättre än det förra. 0,7 % av total misär betyder fortfarande total misär.

Tyskland fick sina skulder avskrivna

Argument som att Tyskland fick sina skulder avskrivna med 62,6 % 1953 verkar inte hjälpa. Tysklands och EUs ledning har viftat bort detta argument som en fluga. Om Grekland inte betalade sina skulder skulle himmelen falla ner. Man får heller inte glömma att Europeiska banker lånade Grekland stora belopp trots att dom visste hur det såg ut. Sedan hjälpte den amerikanska banken Goldman Sachs Greklands regering att frisera bokföringen så att dom kunde gå med i Euron. Det finns mycket skuld att skyffla runt men vanligt folk, som idag knappt har mat på bordet, har inte försnillat miljarder.

Börsen går upp

Efter allt detta blir man minst sagt förvånad när, dagen efter att Syriza vunnit valet, börsen går upp med 1,17 %. Detta borde få folk att ställa sig två frågor. Den första är om EUs ledare inte har någon som helst förståelse av finansvälden. Den andra frågan är om det är så att finansvärlden är galen.

Kanske är det så att börsen går upp eftersom att EU har gått ut och sagt att nu skall vi minsann trycka minst lika mycket pengar som USA. Finansvärlden kanske räknar med att EU nu skall snabba upp pengatryckandet. Detta för att få folket att skuldsätta sig ännu mer för att konsumera. Notera att folket inte skall få mer lön för att konsumera mera. Folket skall LÅNA mer för att konsumera. Sånt gillar börsen. Både finansaktierna och industriaktierna går upp samtidigt.

Om det är detta som krävs i vårt nuvarande ekonomiska system för att få tillväxt tycker jag att det är dags att skaffa ett nytt ekonomiskt system.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.