Tar verkligen politikerna ansvar för Sverige om dom inte avskaffar ränteavdragen?

Publicerad av

“Vi tar ansvar för Sverige”! Kommer ni ihåg vilken politiker som sa det? Det är faktiskt en kuggfråga. Nästan alla partier har hävdat det. Värst i klassen när det gäller att hävda att dom tar ansvar för Sverige är Moderaterna men Socialdemokraterna är inte heller dåliga på att svänga sig med det uttalandet. Problemet är att politiker ogärna tar ansvar för Sverige om det ansvaret skulle påverka deras valresultat.

Det är väl knappast någon hemlighet att vi idag har en bostadsbubbla som kommer att spricka förr eller senare. Denna bubbla existerar p g a att politikerna inte har vågat hindra den. Det skulle nämligen kunna försämra deras valresultat. Nästa år har vi val så fram till dess lär inga partier ha modet att driva den frågan särskilt hårt.

Förutom subventioner som negativ ränta, ROT-bidrag, jobbskatteavdrag, obefintlig arvsskatt så har vi även ränteavdrag. Bankerna har dessutom princip fått fritt fram att låna ut vilka belopp som helst till bostäder. Staten garanterar bankens överlevnad när bubblan brister. Alla dessa bidrag och stöd gynnar prisutvecklingen på bostäder. Sverige går för högtryck, räntan är negativ och vi har en bostadsbubbla som måste åtgärdas för att inte blåsas upp mer. Ju mer den blåses upp desto större smäll när den brister. Därför bör vi sluta blåsa upp denna bubbla för att inte vårt land skall riskera att drabbas av en kris som liknar Greklands. P g a att vår ekonomi går så bra så har vi nu ett gyllene tillfälle att ta bort ränteavdragen. Detta borde alla partier i riksdagen kunna komma överens om. Händer det någonting på den fronten? Nej. Så slutsatsen är dagens riksdagspartier bara tar ansvar för Sverige om dom inte tappar i opinionen.

I Sverige vet alla politiker mycket väl att den bostadsbubbla och lånekarusell som de påstår sig vara oroade över enkelt skulle kunna stoppas genom att slopa ränteavdragen, vilket har påtalats av så många experter både i och utanför landet att börjar bli tjatigt. Men det skulle vara samma sak som att samla den högbelånade medelklassen på Friends Arena och låta kulsprutan gå varm. Så vinner man inga val!

// Andreas Cervenka ur boken “Vad gör en bank”.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.