Vad är det för mening med partipolitik om inte partierna följer partiprogrammet?

Publicerad av

Vår demokrati är en fantastisk sak. Vi vill alla att demokratin skall spridas över världen. I media framställs oftast vi i väst som ett under av frihet just p g a vår demokrati. Visst ligger det en del i den bild dom målar upp men vi måste även inse att även demokrati kan korrumperas och den måste försvaras varje dag.

Vad är det som krävs för att en demokrati skall fungera? För det första måste människor vara upplysta. Dom måste ha korrekt information. Det är omöjligt att ta bra beslut om man inte har all information.

Det andra är möjligheten att säga nej. En människa som inte, av vilket skäl den än må vara, kan säga nej är inte fri. En icke fri människa kan manipuleras att välja mot sin övertygelse.

Den tredje saken är rätten att ställa sina representanter till svars. Om vi skall ha en demokrati där vi väljer människor att representera oss måste dessa representanter gå ställa till svars ifall dom inte följer dom riktlinjer som dess väljare har röstat för.

Hur ser det då ut i Sverige idag? Är vi som väljare upplysta? På det måste jag personligen säga ett rungande ”njaaa”. Visst kan några människor med ork och intresse gräva sig igenom den flod av information och desinformation som finns i alla media. Men tyvärr är det är inte ovanligt att det är ganska långt mellan vad en väljare tror en politiker har sagt och vad den faktiskt sa.

Har vi möjligheten att säga nej? Vissa har det. Rätt många tror att dom har det. Men dom flesta av oss är tyngda av skulder och vi behöver våra jobb så pass mycket att vi är beredda att göra nästan vad som helst för att rädda jobben. Det värsta var faktiskt när fackförbundet metall förespråkade export av vapen till Saudiarabien. Detta för jobben skull. Gör man det så är man inte fri på riktigt.

Avslutningsvis… allvarligt… Vi ger dom som missköter sig fallskärmar eller så får dom toppjobb inom den näringslivsgren som dom gynnat mest under sin tid som politiker. Det är knappast att ställa dom till svars.

Var det inte ursprungligen meningen att partier skulle hålla sig till sina ideologier och fria upplysta människor skulle rösta det parti som vars partiprogram dom mest sympatiserade med? Om folket ändrade åsikt så var det meningen att dom skulle rösta på ett annat parti inte att partierna skulle strunta i sina partiprogram och följa efter väljarna. Det kanske börjar vara dags att vi i Sverige allvarligt börjar tala om vår demokrati och hur den fungerar.

En kommentar

  1. Har vi inte lärt oss att makt korrumperar och att makthavare hellre ser till sig själv än folkets väl och att den som vill nå den politiska toppen, tvingas välja mellan att tjäna den ickeparlamentariska makten och folket.
    Att det verkligen är så, bevisas enkelt av att våra ”demokratiskt” valda politiker, gemensamt och i samråd med den dolda ickeparlamentariska finansmakten, möjliggjort att några få har kunnat roffa åt sig nästan allt som går att roffa åt sig i världen, så att vi nu står inför en global politisk och ekonomisk kollaps.

    Att välja politiskt i våra ”demokratiska” val, har inte gett oss vare sig frihet, fred, eller demokrati!
    Det som en röst på ett politiskt parti däremot ger oss, är ett politiskt och ekonomiskt förmyndarskap, som gör våra politiker fartblinda och får dem att inbilla sig att de är guds gåva till mänskligheten, trots att de lydigt sitter i den verkliga maktens knä…

    Därmed kan vi heller inte beklaga oss över att tryggheten eroderar omkring oss, eller att vi låter makten dra in oss i den ena egennyttigt skapade konflikten efter det andra, för vi har ju med vår politiska röst omyndigförklarat oss själva…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.