Vad driver en självmordsbombare?

Publicerad av

Så här dagarna efter vansinnesdåden i Stockholm och S:t Petersburg är det nog många som börjat fundera på hur vi skall göra för att inte drabbas av terroristdåd i Sverige. En del talar om mer kontroller för ökad säkerhet. Andra talar om att stänga gränserna. Det finns även en del hatiska element i samhället som vill kasta ut alla muslimer.

Ett problem med detta är att alla terrorister inte är muslimer. I Trollhättan var det en person med nazistsympatier. Även han var beredd att dö som martyr. Jag tror inte heller Breivik hade någon avsikt att överleva efter sitt dåd. Jag är mer inne på funderingar om vilka mekanismer i samhället som skapar en människa som är villig att döda oskyldiga och sedan själv dö. Jag utgår ifrån att dessa människor på något sätt rättfärdigar sitt beteende för sig själva. Att dom själva tror att dom gör någonting viktigt.

Vad är det så i vårt samhälle som skapar dessa människor? Det borde finnas någon form av uppgivenhet hos dessa människor. Jag själv har svårt att se att en lycklig människa med framtidshopp skulle välja denna bana. Då måste man även ställa sig frågan. Varför har dom inget hopp om att världen kan bli den plats där även dom kan känna lycka och framtidstro?

Är det inte rimligt att misstänka att orättvisorna i världen är en av dom faktorer som skapar dessa människor? Vi lever idag i en värld där vissa dricker champagne ur kristallglas samtidigt som bomber faller över andra. Det är nog inte heller ovanligt att dessa champagnedrickande människor äger aktier i någon vapenindustri. Känns det inte konstigt att vissa kan ha ekonomisk vinning av krig och misär? Borde det inte vara förbjudet att profitera på krig? Om dom människor som drabbas av dessa orättvisor dessutom tappar hoppet om att samhället någonsin kommer att förändras så är nog risken större att dom väljer terrorismens slutgiltiga utväg.

Om vi bygger ett mer jämlikt samhälle där dom ekonomiska klyftorna är små, där alla respekteras och vi slutar liera oss med nationer som härjar ganska friskt runt om i världen så skulle kanske viljan att utföra terrordåd i Sverige skulle minska? Somliga skulle kanske hävda att det är att ge efter för terrorism men jag har svårt att se det. Att bygga ett jämlikt, tolerant och hoppfullt samhälle borde trots allt vara ett mål som till och med dom flesta politiker kan ställa sig bakom.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.