Varför är 160 000 industrijobb borta?

Publicerad av

IF Metalls Anders Ferbe har gått ut i media och förfasat sig över att 160 000 svenska industrijobb har försvunnit. Han skyller detta på att arbetsgivarna satsar för lite på forskning och utveckling.

Jag har ingen aning hur han har dragit dessa slutsatser. Om det var så att det var lönsamt att ägna sig åt forskning och utveckling i Sverige skulle företagen förmodligen göra det.

Problemet är nog större än så. Om man läser framtidsforskningen så talar allting för att det otroligt snabba utvecklingen när det gäller automatisering gör att arbetare inte längre behövs för att producera produkter. Läs mer om detta i denna artikel från the economist.

Många av dom jobb som finns idag är faktiskt konstgjorda. Ett exempel på detta är t ex dom jobb som ”skapades” när regeringen sänkte restaurangmomsen. Efterfrågan fanns inte men efterfrågan skapades genom att man gav branschen en särställning. Samma gäller RUT och ROT. Man ”skapar” jobb som egentligen inte efterfrågas. Finns inte efterfrågan så finns det inget behov att fylla.

Vore det inte enklare att ta bort alla subventioner och stöd till dessa hittepåjobb och konstruerade bidrag och istället införa ett system med medborgarlön. Jag har tidigare gett exempel på hur ett sådant system skulle kunna vara konstruerat. Läs mer om det här.

2 kommenrarer

  1. IF metalls Anders Ferbe- och fler med honom borde väl ändå vara de som inom sin profession skulle kunna tänkas ha klart för vad robotiseringen inneburit för industrin.
    I förra veckan kunde man också läsa i media om att stadsministern med sin bakgrund var ”besjälad av jobben”- och tillsammans med otaliga talare bakom riksdagspulpeten fortsatt mässar om full sysselsättning.
    Borde man inte inse att det n

  2. IF metalls Anders Ferbe- och fler med honom borde väl ändå vara de som inom sin profession skulle kunna tänkas ha klart för vad robotiseringen inneburit för industrin.
    I förra veckan kunde man också läsa i media om att stadsministern med sin bakgrund var ”besjälad av jobben”- och tillsammans med otaliga talare bakom riksdagspulpeten fortsatt mässar om full sysselsättning.
    Borde man ändå inte inse det omöjliga i resonemanget.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.