Projekt 100 gram – Pasta med tomatsås och vitt matbröd

Publicerad av

Första dagen på detta projekt. Jag tänkte att jag skulle starta enkelt. Köttfärssås utan köttfärs. Tråkigt men det borde väl ändå alla kunna äta. Jag tänkte dock att jag skulle vara lite märkvärdig också. Det är trots allt första dagen. Så jag bakade bröd också. När jag stod i köket och funderade på vad jag hade i köttfärssås exkl köttfärs så insåg jag att det nog kommer att smaka illa. Jag ändrade mig och bestämde mig för att låta inspirationen flöda.

Jag började med brödet. Ett ganska enkelt recept.

5 dl ljummet vatten
1 msk havssalt
2 msk rapsolja
2 nypor torkad libbsticka
1 påse (14 g) torrjäst
13 dl vetemjöl

Jag kastade ner allt i hushållsassisten minus 1 dl vetemjöl. Körde den tills det blev en slät deg och lät den sedan jäsa i drygt 30 min. Hällde i sista decilitern mjöl lät den veva runt nog länge för att jobba in mjölet och skopade sedan upp den på den mjölade bakbänken. Jag formade några korvar som jag plattade till på plåten och skjutsade in den i ugnen på 200 grader. Gräddade dom tills det blev en brun yta.

Medan degen jäste så hade jag börjat med tomatsåsen. Där gick jag helt på känsla. Inspirationen flödade genom kroppen vilket var tur eftersom att det åtminstone gav mig en känsla av att jag visste vad jag gjorde.

Jag började med att lägga blötlagda torkade tomater i en panna och kokade upp det. Jag tittade misstänkt ner i pannan. Det så lite äckligt ut. Nåja… Jag har stavmixer. Så ner med mixern på full gas. Då inser jag att vår stavmixer är skräp. Jag kör i flera minuter och till sist kunde jag till nöds säga att glurret i pannan var finfördelat. Dags för kryddor. Ner med dom bara. Grönsaksbuljong, havssalt och torkad chilli. Jag sticker näsan över pannan och får genast en hostattack. Ghost pepper kanske var att ta i när jag gjorde min första pastaanpassade tomatsås. Men sånt går att lösa så ner med krossade tomater för att späda ut röran. Sen låter jag den puttra.

Den såg lite tråkig ut. En röd sörja utan några bitar alls. Stod och funderade en stund på om jag skulle hälla ner lite röda linser men jag beslutade mig för att strunta i det eftersom att det fanns en klar risk att sörjan i pannan skulle transformeras till gröt. Men då kom jag på en lysande lösning. Rödlök! Om man skär av en sådan på mitten och sen skär skivor tvärs över så blir det som små crunchiga mumsbitar i såsen. Sagt och gjort. Ner med löken röran och sen låta den puttra igen. Efter 10 minuter började det vara dags för provsmakning. Den var väldigt smakrik. Då menar jag att den smakade mycket… Chili! I övrigt var den lite tunn. Jag grubblade en stund och beslutade mig för att tillsätta Dijonsenap och sirap. Döm av min förvåning när jag vid provsmakning faktiskt tyckte att den var riktigt delikat. Lite väl spicy men inte nog stark för spontansvettningar.

Familjens dom? Imre och Atle vägrade äta tomatsåsen. Dom smakade inte ens. Sara fick chilihicka men sa artigt att den var delikat. Mostafa blev mycket nöjd och gav två tummar upp. Så vi kan nog säga att den var riktigt god men ni ska kanske vara lite med försiktiga med chilin om ni tillagar detta.

Tomatsåsens ingredienser:

1 dl Blötlagda torkade tomater. (går nog ersätta med tre färska tomater)
2 tsk grönsaksbuljong i pulverform
3 tsk havssalt
500 g krossade tomater
2 rödlökar
1 msk dijonsenap
1 msk ljus sirap
Chili efter smak

Den skulle naturligtvis smaka ännu bättre med ett stycke ungsrostad getrygg men då skulle vi överskrida målet med endast 100 gram kött redan första middagen och vi skall nog spara det till lördag

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.