Projekt 100 gram – Wokade rotfrukter, bönsallad, omelett och hasselnötsbröd

Publicerad av

I går jämställde min kära hustru mig med en av världens mest kända kockar. Jag är hedrad och motiverad så idag slår vi på stora trumman och tar det stora klivet ut i det okända… (Som vanligt… enligt min älskade hustru. Hon brukar ibland muttra någonting med innebörden “okänt innehåll”).

Jag använde bönor i maten idag. En milstolpe i detta projekt. Jag serverade wokade rotfrukter, bönsallad, omelett och hasselnötsbröd. Till det gjorde jag en kall salsa som en mycket matkunnig kvinna från sydamerika lärt mig.

Brödet

I vanlig ordning började med brödet. I förrgår gjorde jag bara ett tråkigt vitt bröd. Jag kände att det var dags att hitta på något nytt så jag gjorde en snabb inventering i skafferiet och hittade en påse med hasselnötter och en lite olika sorters mjöl som stod och skrotade. Jag kände att jag inte riktigt hade tid att tjafsa med lull lull så jag gjorde brödet på det enkla sättet. Alla ingredienser i hushållsassistenten och körde den tills att degen blev smidig. Sen formade jag runda, små degstycken som jag la på plåt och gafflade dom. Där fick dom jäsa i 1,5 timme innan jag gräddade dom i 200 grader.

Ingredienser: 5 dl mjölk (direkt från ko), 1 påse torrjäst, 1 msk havssalt, 2 msk ljus sirap, 2 nypor libsticksfrön, 2 dl hela hasselnötter som körs till pulver i matberedare, 2 nypor ingefära, 2 nypor kardemumma, 2 dl dinkelmjöl (fullkorn), 9 dl rågsikt och lite mjöl för utbakning.

Salsan

Denna salsa är fantastiskt god. Funkar till många olika sorters mat men, lustigt nog, framför allt till kött 🙂

Den är enkel att laga till. Kör tomater, salt, olja och chili i matberedaren till en sörja. Hacka salladslöken (det går även använda purjolök) och rör ner den i sörjan.

Ingredienser: 5 plommontomater, 4 tsk havssalt, 2 msk rapsolja, 2 st röd chili och 5 salladslökar.

Salladen

Sallad är sallad. Använd det ni tycker om. Det viktiga för mig var att få med bönorna så att vi åtminstone kan säga att vi har bönor i vår kost. Det var dock även viktigt för mig att, så mycket som möjligt, försöka dölja smak och konsistens av dessa bönor då min erfarenhet av bönor inte varit så positiv tidigare. Men här är receptet på salladen jag gjorde.

Ingredienser: Romansallad, salladslök, röd paprika, plommontomater, dill, gurka och 230 gram svala, kokade, blandade bönor (kidney, stora vita och kikärtor)

Dressing: 1 msk äppelcidervinäger, 3 msk rapsolja, salt, vitlökspeppar och chilipulver.

Omelett

Denna gång blev det en enkel omelett utan ost. Ytterst ovanligt i detta hushåll men vid inventeringen visade sig att vi inte hade någon ost. Ett nästan oförlåtligt faktum. Hur i hela fridens dagar har det kunna hända? Ett hushåll skall aldrig vara utan ost. Jag vispade bara ihop sex ägg, 1,5 dl grädde, salt och peppar. Sen smörade jag en form och ställde in den i ugnen på 175 grader.

Wokade rotfrukter

Jag skalade och delade potatisar i ganska stora bitar. Gjorde samma med morötter. Kokade dom i 10 minuter och satte samtidig woken på plattan. När dom kokat klart så hällde jag olja i woken och tippade i rotfrukterna. Kryddade med salt, etiopisk peppar och svartpeppar. Jag wokade dom ett tag och tillsatte sedan spenat. Totalt kanske 10 minuter. Sen var det bara att servera.

Familjens dom:

Sara sa att den var OK, men för stark (hennes vanliga klagomål). Atle var nöjd men klagade på att han hittade saltkorn (hans vanliga klagomål). Imre tyckte om brödet OCH bönsalladen. WOW. Mostafa svarade (som vanligt efter 10 sekunders paus): Bra…

Kommar jag att göra detta igen? Salladen? Ja förmodligen. Brödet? Jo men receptet måste utvecklas. Bort med dinkelmjölet och in med vetemjöl. Ometten? Nja… Jag brukar aldrig göra så här tråkiga omeletter. Salsan? Absolut! Den är ständigt återkommande sedan 15 år tillbaka.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.