Människans syn på kryp

Publicerad av

Det finns hundratals filmer som späder på rädslan för kryp. I vårt hushåll är inställningen kanske lite annorlunda. En av våra söner döpte vi en gång till ”gräskammare”. Han gick ut och började kamma gräset i sitt sökandet efter kryp. Vi har även en skyddspakt för spindlar. Kort sagt är spindlar fredade i vårt hus. Vi har spindelväv lite här och där i huset och det anser vi är fredat område. Dels för att spindlar inte är giftiga i Sverige och dels för att dom äter dom mygg. Det är en win-win i våra ögon.

I vårt sovrum bor flera spindlar som verkar trivas ganska väl. Det har absolut inte varit något problem. Ibland så ser vi en spindel sakta sänka sig ner från taket i sin fina tråd och då har jag bara givit den en lätt, försiktig och vänlig klapp i baken. Därefter har den snällt beslutat sig för att återvända till taket.

Det är lite trist att vi alla inte kan se kryp för vad dom är. Dom är en förutsättning för att hålla naturen i balans. Vi måste inte döda varje myra, spindel eller mygga vi ser. Dom fyller alla en funktion i naturens fantastiska kretslopp.

Jag förstår om man är rädd för jättegiftiga ormar eller spindlar. Men vi har inte sådant i Sverige. Så varför inte låta dom leva sitt liv ifred? Dom blir inte farliga bara för att Hollywood släpper en film med deras art i titeln.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.