Facebook trappar upp kampen om användarna

Publicerad av

Facebook har nu skapat någonting som heter ”Instant articles”. Detta för att nyheter skall publiceras direkt i Facebook plattformen och inte bara vara länkad till nyhetsföretagets hemsida. Idag har t ex New York Times och BBC News hoppat på det tåget. Ni kan tycka att detta är bra eftersom att nyheterna då läses in snabbare i Facebook än om dom är länkade. Detta är dock i mina ögon lite skrämmande med tanke på hur utvecklingen sett ut dom senaste 20 åren. Vad kommer effekterna att bli om Facebook lyckas med detta?

När det kommer företag som Facebook, Microsoft, Google och Apple så vill dom har marknadsdominans. Det är det dom lever på. Tjänsterna är oftast gratis för användarna och deras inkomster kommer från företagen som vill komma åt användarna. Facebook är t ex gratis för dig som sitter och tittar på ett foto av din grannes nyklämda finne som han just lagt ut på Facebook men annonsen som syns till höger om det fotot är betald av något företag.

Därför är det av största vikt för dom bolag, som jag nämnt ovan, att ha så stor användarbas som möjligt. Dom annonserande bolagen blir då mer benägen att betala mer. Tyvärr har det gått längre än att bara gälla annonser. Idag är t ex Youtube väldigt dominant när det gäller video på nätet vilket gör att dom har möjlighet att styra vilken video som skall få synas eller inte. Detta kan ske via användarvillkor som styr vad du får publicera och inte publicera. Samma gäller Facebook som även dom sätter en moral på hur man man får föra sig på nätet.

Ett problem med denna nya moral, som dessa stora bolag sätter upp, är att det inte är svensk moral. Det är amerikansk moral. Därför är det inga problem att hitta massor av grafiska artiklar som förskönar våld men nästan ingen nakenhet. I USA är av någon anledning farligare att se nakna människor än att se våld och krig. På detta sätt förändras sakta men säkert värderingarna även i Sverige. Våra värderingar är idag inte alls samma som dom var på 70-talet. Ta bara frågan om avlyssning på nätet eller privatiseringar av företag. På 70-talet skulle detta skapa proteststormar som skulle skaka hela landet. På 70-talet var ”laget viktigare än jaget” men i dag är nog ett vanligare uttryck ”men jag då?”

Om Facebook skulle lyckas att få massor av läsare att börja få sina nyheter direkt i Facebook, istället för att gå ut på t ex Dagens nyheters egen hemsida, så skulle Dagens Nyheter vara tvungen att publicera även sina nyheter på Facebook. Självklart på Facebooks villkor. Eftersom att tidningarna idag kämpar för sin överlevnad är det inte svårt att misstänka att självcensur ligger nära till hands om man förhandlar med en betydligt starkare motpart. Media skulle, i ännu större utsträckning, förmedla den moral som inte skulle vara acceptabel på 70-talet.

Som avslutning skulle jag vilja slå ett slag för dom fria alternativ som faktiskt finns idag. Du kan t ex ersätta Facebook med Joindiaspora. Du kan ersätta Google search med Duckduckgo. Du kan även ersätta Windows med Linux. För er som hävdar ”alla är ju på Facebook” kan jag nämna att ALLA är inte där och du måste kanske vara det första i din krets som tar steget att välja ett vettigare alternativ.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.