Hjärtats intelligens

Publicerad av

Människokroppen är en maskin, där olika delar samarbetar och tillsammans skapar en fungerande enhet. Själen, tja den finns väl där typ. Det är i alla fall något som är vida accepterad, om än inte medicinskt dokumenterat (?). HJÄRNAN måste ju anses vara toppen på linjonriset, den del som styr skutan helt enkelt. Hjärtat finns bara där som en pump. Jätteviktig del, men inte lika ”cool” eller intressant som hjärnan. Fast är det verkligen så?

Jag vill vända på det och påstå att hjärtat är överordnat hjärnan, där hjärnans funktion snarare är en sofistikerad och strukturerad omkoppling och lagringscentral.  Hjärtat har en snabbare reaktion och registrerar stimuli snabbare än hjärnan gör. Hjärnan fungerar mer som en tolk av sinnesintryck och nervsignaler. Exempel: när du lyssnar på musik reagerar hjärtat före hjärnan. Hjärtat upplever, och hjärnan tolkar upplevelsen.

Hjärtat som pump:

Varje dag pumpas 8000 liter blod (som är 5 gånger så trögflytande som vatten) runt i kroppen i vila och ännu mer under aktivitet. Detta blod pumpas genom miljontals kapillärer under en enorm hastighet, dygnet runt. Hjärtat väger ca 300 gram och är lika stort som din knytnäve. Låter det realistiskt?
Hjärtat har en spiralformad struktur (precis som DNA-spiralen) och detta är ett tema som tydligt följer hjärtat och kärlens form hela vägen, vilket ökar blodets rörelseförmåga.
Tidigare har man trott att blodet färdas på ett strömningssätt som följer linjer, men man har nu kommit fram till att blodet snarare rör sig med ett fritt virvelmönster, som en vortex (rotationsrörelse med virvlar). Detta visar på hur extremt välorganiserat blodets rörelse är.
Trots att hjärtat är ett första organ som utvecklas (i fosterstadiet), så börjar ändå blodet att cirkulera i kroppen innan hjärtat är fullt utvecklat. Detta innebär att det snarare är blodets snabba rörelser som bidrar till hjärtats rörelse i kombination med tryckskillnader i hjärtats olika kammare – och inte tvärtom.

Detta innebär att hjärtat inte är en pump, utan fungerar mer som ett uppdämningsorgan, som skapar tryck genom att rytmiskt hindra blodflödet. Genom små justeringar blir det det stort utslag i kroppen, särskilt eftersom hjärtat samarbetar med en mängd lokalt verkande signalsubstanser (ex. vid rodnad på kinderna).

Förutom detta så har hjärtat:

  • ett egen nervsystem vars neuron kan uppleva, känna, lära och minnas
  • ”hjärthjärnan” har minst 40.000 nervceller, vilket är jämförbart med ett av hjärnans centrum
  • hjärtat sänder fler signaler till hjärnan, än tvärtom
  • hjärtat kan fungera helt självständigt utan förbindelse till hjärnan
  • hjärtat kan kommunicera med kroppens alla celler med ljusets hastighet (kamp-flykt)
  • en jämn och harmonisk hjärtrytm leder till en ökad ordning och balans i nervsystemet (något som kan bromsa åldrandet markant)
  • hjärtats elektromagnetiska fält är femtio gånger större än hjärnans, och sträcker sig flera meter utanför kroppen

Fortfarande inte imponerad?

Hjärnan kan inte skilja på vad som är verklighet och vad vi tror, och tankarna kan luras. Hjärtat däremot, står för kärlek, sanning och samvaro. Det är i hjärtat som du förnimmer din egen essens, vem du är, det du gör och om det du upplever känns rätt. Forskning har visat att de mest effektiva karaktärsdragen för att uppnå ett lyckligt liv är de som talar mer till hjärtat än till intellektet. Tacksamhet, hopp, lust och kärlek – egenskaper som är viktiga för att skapa mening med livet.

Varje dag tänker hjärnan 65.000 tankar. 95% av dessa är exakt samma som igår. Hjärnan är väldigt upptagen med tankarna, att processa och integrera på vad som har hänt, och med att planera det som ska ske. Hjärnan kopplar samman, lagrar, skapar mönster, och gör sinnesintrycken begripliga. MEN den kan lätt fångas av rädslor, negativt tänkande och oro och den är inte i nuet. Detta är vad vi har fastnat i i dagens IQ och IT-epok. Vi låter hjärnan styra våra liv, det blir kyligt och mekaniskt och vi fastnar inuti våra lådor. Tiderna håller dock på att förändras, vi går in i en ny tid där hjärtlighet, ärlighet och sanning är viktiga begrepp, där mänsklighet och empatiska förhållningssätt håller på att ta över.

Om du istället skulle öppna upp ditt hjärta och låta hjärtats energi strömma igenom dig så öppnar du upp för livets goda. Du blir mer mottaglig för fler positiva situationer, händelser och personer, du får det lättare att ha tillit och tro på andra människor. Livet upplevs som lättare och i mer samklang med den du är.
Om hjärnan är den som har hand om detaljer och analyser så ser hjärtat till den stora bilden och helheten. Hjärtat är inte utsatt för kaos eller begränsas av smärta, rädsla, eller neuroser, utan det är glädjefyllt, kreativt och kärleksfullt.

Hjärnan talar utifrån åsikter, rädslor och inlärda tankemönster, med ”borde” eller ”måste”. Med detta vill jag inte säga att hjärnan på något sätt är ”negativ” eller en ”onödig” del, långt ifrån! Men vi behöver ändra synsätt och utgångspunkt. För tänk om hjärnan bara lurar oss med ett förvrängt tänkande och fångar oss i tankebanor och mönster som inte är bra för oss?
Många idag lider av stress, oro och har svårt att bryta dessa mönster trots att man vet att det inte är bra. Det gör det svårt att slappna av och njuta utan att få skuldkänslor eller känna ångest… Genom att vända sig till hjärtat istället, så GÅR det att bryta mönstret. Jag har själv börjat (jag säger börjat, då det är en livslång process) och har redan nu blivit som en ny människa.

Hur gör man då? Genom att läsa det här inlägget så har du redan börjat. Allt startar med medvetenhet. Och du är nu medveten om detta, eller hur? Jag har aldrig använt mig av någon särskild metod, utan låtit min intuition leda mig. Skulle det finnas intresse så kan jag skriva ett inlägg som berättar hur man kan göra. Bara lämna en kommentar!

2 kommenrarer

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.