Jag känner mig kränkt av alla som missbrukar ordet ”kränkt”

Publicerad av

Idag används ordet ”kränkt” väldigt frekvent. Det är ett väldigt kraftfullt ord som i mitt huvud skall användas i samband med våldtäkter, svårt maktmissbruk och utnyttjande av hjälplösa.

Idag används dock ordet kränkt för saker som inte tillnärmelsevis når upp till dessa kriterier. Problemet är att om man använder ordet kränkt så höjer man, ett kanske litet eller obetydligt problem, till någonting väldigt allvarligt och ofta leder det till överreaktioner som kan få oönskade effekter.

Dom senaste dagarna har det t ex varit stort rabalder om Miljöpartiets Yasri Khan som inte ville skaka hand med en kvinnlig reporter. Jag vet i princip ingenting om Yasri Khan och nog tycker jag att han borde kunna skaka hand med kvinnan om hon nu så gärna ville det. Men jag skulle nog aldrig gå så långt att kalla mig kränkt bara för att valde att lägga sin hand på bröstet istället.

Hans osvenska hälsning ledde till att han inte kunde kandidera till högre MP poster. Allt detta i jämställdhetens namn. Men någonting har blivit galet i debatten om jämställdhet. Låt oss t ex ta föräldrapenningen. Där har vi ett stort jämställdhetsproblem. Om mamman och pappan genom lag var tvungen att ta ut exakt lika mycket föräldraledighet skulle det tjäna jämställdheten massor.

Men då börjar, helt plötsligt, majoriteten gnälla om att det påverkar vår personliga frihet. Opinionen skyndar till försvar av nuvarande regler eftersom att dom menar att det är upp till familjen själv att bestämma  och man kan nästa höra skriken skalla: Skit i jämställdheten och fram för personlig frihet! Men då en människa väljer att hälsa med handen på hjärtat istället för en handskakning så blir man kränkt. Är det då inte rimligt att valet av hälsning också är en personlig frihet?

Om vi slutade missbruka ordet ”kränkt” så skulle vi kanske inte driva fram så upprörda känslor hos människor. Det skapar nämligen bara grupperingar och motverkar möjligheterna att vi alla tillsammans kan åstadkomma någonting bra för vår egen framtid.

Som avslutning vill jag att ni skall tänka efter när ni har parbjudning hemma nästa gång. Se då upp när dom går hem så att ni inte ger kvinnan en kram och mannen ett handslag. För tydligen blir en del människor kränkta när man hälsar olika på kvinnor och män.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.