Varför tillåter Jan Guillio att TV och film slaktar hans böcker?

Publicerad av

Jag är en stor fan av Jan Guillos böcker. Jag tror jag läst alla hans böcker. Jag tycker t ex att Arn serien förtjänar kultstatus i Sverige. Jag vet att många har problem med hans personlighet, och ibland har även jag det, men hans litterära arv bör inte dömas för den sakens skull. Däremot kan jag inte alls förstå varför han tillåter att TV och film totalt slaktar hans berättelser. Filmatiseringen av Arn serien var ett skämt. Jag blev väldigt glad när jag hittade ”men inte om det gäller min dotter” på Netflix. Men när jag såg filmen blev jag närmast bedrövad. Alla dom finurliga komplotterna var borta och ersatta med våld och coola repliker. Pierre presenterades som en rädd, rökande alkoholist och intrigen var helt förändrad.

Frågan jag så ställer mig är varför Jan Guillou tillåter detta? Har han sålt sig för pengar? Var inte han en ideologisk kommunist? Om så är fallet så måste man ställa sig frågan hur lätt det är att sälja sin själ till mammon?

Jag skulle älska en filmatisering av t ex Arn serien där dom faktiskt följer böckerna. Det är faktiskt en historia som skulle kunna göra sig bra på TV om prioritering var på berättelsen och inte på hur många kronor man kan tjäna på produktionen. Jag tror även att samma sak skulle gälla serien om brobyggarna. Om Jan någon gång läser detta så hoppas jag att han tar åt sig och inser att det konstnärliga värdet och det framtida historiska värdet är mycket högre än ev. kr han tjänar på att låta filmproduktionsbolag slakta han utmärkta böcker.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.