Kommer människorna att börja lämna Kalifornien?

Publicerad av

Kalifornien brinner… igen! Denna gång är det den dödligaste branden i dess historia. I skrivande stund 44 döda och över 200 saknade. Över 7 000 byggnader nedbrunna. Att dessa bränders storlek och intensitet förstärkts av klimatförändringarna är väl knappast någonting vi kan bortse ifrån.

När detta är över och skador går att överblicka så måste människor där ta ett viktigt beslut. Skall dom bo kvar där eller flytta därifrån? Risken för att bränderna återkommer årligen är faktiskt inte försumbar. Om folk väljer att lämna Kalifornien så kan det ställa till med ganska stora problem. Staten är världens femte största ekonomi och om det blir en större utflyttning kommer värden att skrivas ned och det kan bli en nedåtgående spiral. Vem kommer att vilja försäkra fastigheter där? Kommer företag att ta risken med ett fallande befolkningsunderlag och dyra försäkringar?

Kartan är baserad på FN:s klimatpanel IPCC:s ”business as usual”-prognos.

Sen kommer frågan om var dessa människor i så fall skall flytta? Om man tittar på den karta, som en brittiska vetenskapspublikationen New Scientist har publicerat, så inser man att dom bör flytta ganska långt norrut om dom skall känna sig lite framtidssäkrade. Det kan bli väldigt trångt vid Kanadensiska gränsen och det är inte ovanligt att det blir konflikter vid stora folkförflyttningar.

Utöver det kan vi räkna med att Kalifornien kommer att kräva stora insatser mot klimatförändringarna vilket även det kan ställa interna konflikter i USA eftersom att klimatskeptiker inte är någon ovanlighet där.

Vad som än händer så är jag ganska säker på att dessa bränder, på ett eller annat sätt, kommer att förändra USA.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.