Bedragare och lystna telefonförsäljare leder till fler gnälliga gamla gubbar

Publicerad av

– Du låter som gnällig gammal gubbe.

Domen kommer från min kära hustru. Förvisso sa hon det med ett leende men jag var faktiskt tvungen att rannsaka mig själv.

Det fanns en tid då Televerket hade ansvar för all telefonkommunikation. Mobiltelefoner fanns inte och telefonen hade en central plats i huset. När det ringde i telefonen så var det antingen någonting viktigt eller någonting trevligt. Om man var ute på gården och hörde att ringde så sprang man in för att försöka hinna svara eftersom att nummerpresentatörer inte heller fanns.

Idag är det annorlunda. Bedragare och telefonförsäljare frodas i etern för att berika sig eller bidra till den ekonomiska tillväxten beroende på om dom är brottslingar eller bara en del av vårt nyliberala ekonomiska system. Jag som har enskild firma kanske är mer drabbad men andra jag talat med känner samma irritation över dessa aktörers störande beteende. Många känner att man inte kan vara otrevlig så dom offrar ett antal minuter för att artigt säga att dom inte är intresserade. Även jag gjorde så till att börja med. Men det tog för mycket tid av mitt liv. Istället började jag lägga på så fort jag hörde att det var en telefonförsäljare eller någon som hävdade att dom var från Microsoft support som skulle hjälpa mig med något fel jag hade i min windowsinstallation. (Jag har inga Microsoftprodukter).

Detta hjälpte dock inte. Jag blev ändå störd. När man sitter och jobbar med någonting komplicerat så tappar man tråden och det tar en stund att komma in i det man höll på med. Därför slutade jag svara när jag jobbade och istället kollade jag telefonen efteråt. Sen ringde tillbaka till dom som ringt. Men det visade sig att bara det faktum att det ringde i telefonen störde mig när jag jobbade. Och vissa av dessa parasiter ger sig aldrig. Jag har dåre som ringt flera gånger per dag, varje arbetsdag, i flera veckor nu. Numret finns inte på Eniro och dom verkar ha köpt en nummerserie eftersom att väldigt liknande nummer ringer efter varandra upp till 5 gånger om dagen.

Att folk ringer från utlandet är heller ingen ovanlighet. Tidigare har jag svarat och det har alltid handlat om uppenbara bedrägeriförsök.

Nu kanske ni tänker att NIX skulle fungera men ICKE. Har testat det men det är på tok för lätt att komma runt det.

Till sist ledsnade jag totalt och la in ett röstmeddelande som bl a innehåller orden ”jag är så less på alla bedragare och telefonförsäljare som suger livslusten ur mig”. Sen uppmanar jag folk som inte finns i min telefonbok eller är registrerade på Eniro att skicka mig ett sms eller e-brev om dom vill att jag skall ringa upp.

Det var när min hustru lyssnade på det nya meddelandet som hon fällde sitt omdöme om hur jag lät. Jag anser inte att jag ännu blivit en bitter gammal man men ju mer man störs av människor som frodas i gråzonerna av vårt ekonomiska system desto mer irriterad blir man. Så än finns tid att faktiskt utvecklas till en gnällig gammal gubbe. Det är aldrig försent att bli bitter.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.