Jag tog en paus från social medier… och GILLADE det!

Publicerad av

De senaste åren har det blivit mycket tid på sociala medier. Inte minst p g a mitt samhällsengagemang. Men jag har insett att facebook suger in en i en värld som kanske inte alltid är bra för ens själ. Ju mer man skriver desto mer vill man bevaka svaren på ens inlägg. Till sist suger FB upp en helt ofantlig massa med tid. Till råga på allt händer det någonting i ens huvud. Av någon konstig anledning prioriterar hjärnan upp FB så att man snabbt kollar varje gång det piper i datorn. Generellt har jag aldrig fått ett meddelande på FB som förändrat mitt liv men ändå behandlar man varje avisering på det sättet.

I sommar valde jag att ta en paus från sociala medier. Det var lite jobbigt första veckan men efter det började jag känna ett motstånd mot att gå in på dessa sidor. Jag började känna en oro över att det skulle vara massor med uppdateringar och att dessa skulle stjäla massor av tid. Jag hade t ex FB avslaget i en månad. När jag väl slog på den så hade jag just MASSOR av uppdateringar. Jag orkade inte ens läsa alla. Det hade börjat kännas som en belastning.

Jag känner idag att det skulle vara skönt att bara avregistrera mig från FB men jag kan inte. Jag administrerar flera kunders FB-konton så jag kan inte lämna FB men det tar verkligen emot att gå in där. Jag kommer nog inte att gå in på FB mer än en gång i månaden framöver och jag kommer inte att svara på alla kommentarer som jag får där.

Även om detta inte påverkade mitt beslut så bör jag även nämna att jag såg dokumentären ”The great hack” i sommar. Det stärker inte förtroende för FB eller andra sociala medier.

Så om ni vill kontakta mig framöver bör ni inte skicka mig ett meddelande på messanger. Risken är uppenbar att jag inte ser meddelande på väldigt lång tid. Då är det bättre att ni skickar mig ett mail. Hur känner ni om ert eget engagemang på sociala medier? Känns det närande eller tärande?

2 kommenrarer

  1. Fler borde göra som du. The great hack visar på ett bra sätt hur tjänster som Facebook (Instagram, messenger, WhatsApp ), Google etc används för att rasera demokratin i världen och för många regimer är det nya tidens vapen. För den som är intresserad (alla borde intressera sig för detta och försöka förstå mer) har Harward professorn Shoshana Zuboff skrivit en mycket omtalad bok, ”The age of surveillance capitalism” som beskriver hur denna ekonomi fungerar och vad som står på spel.Hon menar (jag håller med henne helt) att denna nya modell är ett lika stort hot mot mänskligheten som klimatförstöringen och ett gigantiskt hot mot demokratin. Aldrig har vi haft stora krafter (bolag o stater) som vet så mycket om större delen av världens befolkning och samtidigt ha sådana möjligheter att manipulera oss. Den här ekonomin leds av Facebook, Google, Amazon och Microsoft

  2. Jag har haft liknande tankar över just hur ockuperad mitt liv blir och hur fast jag är att gå in och titta. Som en drog att skriva och se hur andra reagerar.
    Men samtidigt mitt liv är rätt rumphugget, tar mig sällan någonstans när maken jobbar och har haft besvärligt med kroppen, njurtransplanterad o annat skrutt. Så när jag var som sjukast, dialys och sen operationen, så var vännerna både här inne och på Fb som en livlina. Jag kunde sitta här hemma med dialys och ändå vara med på ett hörn med alla friska ”där ute”. Blev avstängd från Fb en vecka, man får ju inte tänka fritt och högt längre och det var efter första dagarna riktigt skönt. Att bara läsa, inte behöva hänga med, svara, göra inlägg. Jag är kluven, både vill lägga ner som du gjorde, men nej, kontakterna är samtidigt bra för mig. Har bara lite över 100 vänner och de flesta är personer jag har haft kontakt med stor del av livet. Lite skillnad mot de som har tusentals, bara samlar namn på hög, det är inget för mig.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.