Vill Sverige ha datalagring för att bygga en polisstat?

Publicerad av

Sten Heckscher har nu överlämnat sin utredning om datalagring och integritet till regeringen.

Han säger själv att datalagringen kränker integriteten men att den gör stor nytta för att klara upp brott.

EU har kommit fram till att den inte är laglig men Heckschers utredning hävdar att Sverige ändå kan fortsätta med den datalagring som dom har idag.

Dom frågor jag ställer mig är vilka brott dom vill förhindra med att lagra all data och all kommunikation från sin egen befolkning. Att tunga brottslingar kommer att använda mobiltelefonen är väl knappast troligt. Den andra frågan är: Vilket pris är vi som befolkning beredda att betala för lagringen som mest ger en illusion av säkerhet.

Heckscher hävdar att utan datalagring skulle inte polis och säkerhetspolis klara sitt jobb. Detta uttalande får mig att fundera över hur det fungerade innan mobiltelefonerna kom. Inte massavlyssnade man telefoner iallafall. Inte heller öppnade man alla brev och kopierade dom. Ändå kunde polisen och säkerhetspolisen utföra sitt jobb.

Jag är orolig att den totala kontroll svenska staten vill ha över sina medborgare kan missbrukas i framtiden. Som exempel kan nämnas hur USA använde sin kontroll över mobilnätet för att stoppa Occupy-rörelsen. Kort sagt skulle detta kunna användas av staten för att helt få bort det som kallas civil olydnad. Hela tiden flyttas gränsen på hur mycket vi skall sälja ut vår personliga integritet. Är det inte dags att snart säga stopp.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.