Den vita döden

Publicerad av

Om du nu tänker på socker eller vetemjöl, så tänker du fel. Eller FEL FEL FEL FEL som Magnus och Brasse skulle ha sagt. Denna vecka så är det saltet som tar död på oss, eller som aftonbladets rubrik så fint skriver: Fler dör av salt mat än i trafiken. Salt och salt är förresten inte samma sak. Det finns mycket bra salter, och lite mindre bra salter (själv använder jag rosa himalaya-salt, finns att köpa på Coop forum nuförtiden, och undviker helst vanligt bordssalt).

”Salt hittas mest bland snabbmat, restaurangmat, hel- och halvfabrikat och bland övrig massproducerad livsmedel.” Vad mer finns i den maten? (bortsett från restaurangmaten) Jo! extremt lite näring och fruktansvärt mycket tomma kalorier. Människor som äter mycket snabbmat och fabriksproducerat (ej hemmalagad mat) har också en tendens till att vara mer stressade. För när det kommer till människokroppen är det i stort sett omöjligt att enbart kunna peka ut EN variabel som ställer till det. Är kroppen sjuk så är det för att den är i obalans, och det kan ha många olika orsaker. För mycket salt – är inte en av dem. Faktum är, att det är mer troligt att du lider av saltbrist. Kroppen behöver salt för att fungera och den har en fantastisk mekanism där allt salt som kroppen inte behöver utsöndras genom urinen. De flesta kliniska kemlab visar att normalmängden salt som man kissar ut per är mellan 9 och 18 g salt per dygn. Eftersom man saknar saltkällor i kroppen måste man därför varje dag äta lika mycket salt som utsöndras, dock minst 15 g salt per dag. Allt eventuellt överskott skickas omedelbart ut via njurarna och urinen. Hur bra stämmer den informationen med Livsmedelsverket rekommendationer med max 6g salt om dagen?

Ännu mer intressant är det att den här salt-debatten tas upp nu igen när vi börjar närma oss sommartid. Den tid på året då även människor som aldrig annars svettas – svettas extra mycket. När vi svettas förlorar vi ännu mera salt. I augusti förra året hade både Aftonbladet och SvD artiklar som talade om för oss att ”undvika saltet i sommarhettan” – det är inte bara puckat, utan direkt livsfarligt. Saltbrist KAN leda till döden och det finns många namn på den sjukdoms- och dödsorsaken som värmeslag, cirkulationskollaps, natriumbrist, vattenförgiftning, eldaresjuka, SIADH (Syndrom of Inappropriate ADH synthesis) eller SISWI (Syndrom of Insufficient Salt and Water Intake).

Så nej, var inte rädd för saltet! Men var rädd för maten där saltet finns. Ex. det är inte saltet på pommesen som ökar din dödsrisk, det är pommesen! Friterad mat (pommes, chips, munkar osv) är det värsta som du kan äta. Gott är det, men stora mängder (flera gånger i veckan) är inte hälsosamt.

 

Vattenkuren*

Här är en gratis kur, som förebygger och botar en mängd sjukdomar.


Drick 0,3 liter vatten per 10 kg kroppsvikt samt ett kryddmått Himalayasalt per liter vatten. Drycker med koffein eller alkohol är vätskedrivande, öka därför vattenmängden med minst lika mycket extra vatten som kaffe/te/Colablaska eller alkohol du tar. Drick än mer vatten/salt när du svettas mycket.

Vattnet: Kran eller mineralvatten utan kolsyra. Destillerat vatten urlakar kroppen, särskilt på kalk.

Saltet: Rent Himalayasalt utan några tillsatser. Innehåller samtliga 84 mineraler som din kropp behöver. Du som inte är van att dricka mycket vatten måste vänja dig gradvist till större vatten-, och speciellt saltintag, då din kropp är i ett onaturligt försvarsläge och organiserad sig härefter.

 

*Kuren finns i sin ”orginaltext” här.

Källor:

Saltbrist är dödligt!

Saltbrist kan ge cirkulationskollaps och plötslig död och kanske orsakar lågt saltintag högt blodtryck.

http://www.kostdoktorn.se/bor-du-ata-mindre-salt-eller-mer

Varning för saltbrist

En kommentar

  1. Celtic Sea Salt är det bästa saltet i världen den är inte Himalaya saltet. Vattenkuren ska tas med atlantsalt står det klart och tydligt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.