Alla borde göra sitt eget snus i ren protest (Recept på snus)

Publicerad av

64 kr för en dosa Generalsnus!!! Har alla blivit galna?!! Jag har snusat sedan jag var 14 år. Om jag inte missminner mig så kostade då en dosa under fem kronor. Dessutom innehöll dosorna på det tiden 50 gram snus inte 42 gram.

Nu skall ni inte tro att detta är ett inlägg som är tänkt att hylla eller förespråka att folk snusar. Snus är inte hälsosamt och borde därför successivt fasas ut ur samhället. Men situationen idag är att snusare straffas orimligt hårt för sin ovana. För mig som snusar 10 dosor i veckan är det nästan astronomiska kostnader om jag skulle köpa mitt snus på affären. Det rör sig om över 33 000 kr per år.

Väldigt många som inte snusar säger ofta till mig att det bara är att sluta. ”Det är trots allt onyttigt”. Men med den argumentationen borde alla sluta dricka alkohol, äta kött-, chips, choklad osv… osv… Det verkar som att snusare skall tvingas och sluta för sitt eget bästa samtidigt som andra onyttigheter inte drabbas av dessa moralkakor eller extrema straffkostnad på samma sätt.

Men varför är det så dyrt? Självklart är skatten ett stor kostnad. Av vad jag kan hitta är skatten på snus 432 kr / kg fn. Men det förklarar inte alls hela priset. Om vi tittar på priset på Generalsnus så är det 1 524 kr per kg ink moms. Utan moms är det 1 219 kr. Drar vi sedan bort skatten så hamnar vi på 787 kr.

Jag gör mitt eget snus själv. Jag kan köpa råtobak för 184,75 kr / kg ink moms. Jag är ÖVERTYGAD om att Swedish Match kan få ett MYCKET bättre pris än jag. Av 1 kg råtobak får man ut ca 2,5 kg snus. Det skulle motsvara 73,90 kr per kilo. Till det kommer lite glyserol, soda, potatismjöl och ev smaksättning. Kostnaden hamnar helt klart under 100 kr / kg ink moms för mig. Försäljningspriset per kg för Generalsnus är 984 kr ink moms och utan tobaksskatt.

Det är helt klart så att staten mjölkar denna punktskatt allt dom kan. Men Swedish Match är inte ett smack bättre med tanke på marginalen dom verkar ha. Förvisso har dom även kostnader för att producera produkten men jag är misstänkt att materialkostnaden för deras snus ligger under 50 kr och då blir marginalen helt horribel med tanke på att processen att tillverka snus varken är komplicerad eller personalkrävande.

Med tanke på ovanstående tycker jag att det är helt rimligt att alla börjar göra sitt eget snus. Därför tänker jag dela med mig av mitt recept. Tänk bara på att snus luktar rätt illa under fermenteringen och jag kan rekommendera att ni köper en liten specialugn som ni ställer i garaget. Dom kostar inte många hundralappar och ni sparar in den kostnaden redan på första satsen ni gör.

Recept på snus

De tillsatser du behöver förutom 1 kg råtobakspulver är:
Vatten
110 g salt (natriumklorid). Jag använder helst havssalt för smakens skull
50 g soda (natriumkarbonat) Hushållssoda eller målarsoda. OBS! Du skall INTE använda kaustiksoda.
60 g/48 ml glycerol (glycerin) Finns på apoteket
2 msk potatismjöl
Ev. arom eller snuskrydda. Jag använder apotekets mintolja.

 1. Börja med att sätta ugnen på 90° C. Kontrollera för säkerhets skull temperaturen i ugnen med en termometer (Om ni använder plastburkar skall dom vara certifierade för 120° C). Lös sedan upp allt salt (natriumklorid) med 7 deciliter kokande vatten. Häll detta i en hink tillsammans med tobaken. Blandas noga, helst med elvisp eller matberedare.
 2. Häll nu snusmassan i en försluten burk, platta till massan med en sked lagom hårt. Sätt på locken så de blir helt tättslutande. Ställ in burkarna på ett galler i ugnen och låt stå i 24 timmar.
 3. Nu tas burkarna ut för att hällas över i hinken. Lös upp sodan med 3 deciliter varmt vatten som du sedan häller i hinken. Blanda återigen med elvispen. Se till att det inte finns några som helt klumpar. Ni kan mala sönder dessa med fingrarna om inte vispen klarar av det. Vispa ordentligt. Sedan skall massan tillbaka i plastburkarna igen, med locket helt tättslutande. Platta till med sked så att massan är komprimerad.
 4. Sätt nu in burken i ugnen en gång till i 12 timmar, fortfarande på 90° C.
 5. Snusmassan har nu varit i ugnen i 36 timmar och ska tas ut. Placera nu tobaken i en hushållsassistent med degkrokar. Kör igång den direkt så att snuset finfördelas. Detta skall göras medans massan är varm. Tillsätt glycerolet och mintoljan. Kör i matberedare i minst 15 min.
 6. Koka upp 5 deciliter vatten med 2 msk potatismjöl så att det blir som tapetklister. Tillsätt detta i snusmassan och låt hushållsassistenten gå tills dess att allting är väl blandat. (Minst 10 minuter). Platta till med sked så att massan är komprimerad.
 7. Snuset är nu färdigt, men först efter 5-7 dagar i kyl har det nått sin fulla mognad och sin karaktäristiska
  arom och smak.

  Det färdiga snuset kan lagras i några månader i kylskåp. Vid längre tids förvaring rekommenderas du dock att frysa in det. Se till att du använder lufttäta plastpåsar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.