Använder Trump NATO som en amerikansk arbetsmarknadspolitisk åtgärd?

Publicerad av

Trumps senaste turné har som vanligt skapat rubriker. Jag väljer att använda ordet turné, även om det drar tankarna till nöjesbranschen, för det känns verkligen som att det är någon form av spektakel som åker runt och skapar rubriker. Tyvärr är dock konsekvenserna av hans turnerande ganska otäcka.

Denna gång gäller det att pressa NATO-medlemmar att lägga mer pengar på krigsmakten trots att det finns så mycket annat som dessa länder nu skulle behöva satsa på. Ur maktbalanssyfte är det svårt att förstå varför NATO känner att dom måste få in mer pengar med tanke på att dom redan lägger överlägset mest pengar på vapen.

Det kan knappast handla om att skydda sig från ”ryssen” med tanke på att enbart USA lägger 10 gånger så mycket på sin krigsmakt än vad Ryssland gör. Skulle kanske kunna vara så att USA, med hjälp av NATO, har tänkt hoppa på Kina? Men USA spenderar nästan tre gånger så mycket på sin krigsmakt per år än vad Kina gör och NATO fyra gånger så mycket. Det borde väl räcka?

Eller är det så att Trump ser krigsindustrin som ett arbetsskapande projekt? Om NATO länderna måste rusta upp så är det USA som levererar en stor del av krigsmaterielen vilket skapar jobb i USA. Dessutom ökar det USA militära makt eftersom att dom har stor kontroll över NATO och vapenindustrin. Trump kan nog lätt se det som en win-win för honom.

Man skulle kunna tänka sig att många länder skulle sätta ner foten och be herr Trump fara och flyga med tanke på strafftullar, förolämpningar och förtäckta hot som spyr ut från hans kontor. Men icke. NATOs norske generalsekreterare, Jens Stoltenberg gick till och med ut och hyllade Trump efter hans utspel att övriga NATO länder inte bara skall lägga 2 % av sin BMP på krigsmakten utan ända upp till 4%. Det är ingen dålig skatt som NATO-länderna då måste punga ut med bara för att hålla Trump glad och nöjd. Är det att gå för långt om jag säger att det känns som den elake mobbaren pressar pengar av dom andra barnen på skolgården?

Ni kanske tror att Trumps beteende säkerställer att han inte blir omvald som USAs president? Det skulle jag inte alls sätta några pengar på. Med strafftullar och hård attityd upplevs han nu på många håll i USA som en mycket kraftfull president. Med det i åtanke så kanske vi borde inse att USA nog inte är den partner som vi skall förlita oss på i framtiden.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.