Är Facebook skadlig för demokratin?

Publicerad av

Vissa älskar Facebook. Andra hatar den. En del människor har utvecklat närmast ett beroende av denna tjänst. En del människor hävdar att Facebook har utvecklat demokratin eftersom att tjänsten gett möjligheten för mindre organisationer att nå ut i världen med sitt budskap. Andra är väldigt oroliga för det motsatta eftersom att ett privat bolag kontrollerar hur information sprids.

Nackdelarna med Facebook är ganska lätta att se. Dom har samlat extremt mycket information om oss användare. Information som dom faktiskt kan använda lite hur som helst. Dom kan även kontrollera vilken information som användarna har tillgång till.

Facebook har anklagats för internet kolonialism i Indien, I Tyskland har dom anklagats för hets mot folkgrupp och flera stater som Turkiet, Kina, Ryssland med flera har klara synpunkter på hur Facebook fungerar tillsammans med deras egna lagar. Ryssland har t ex hotat att blockera Facebook om dom inte börjar lagra ryska medborgares data i Ryssland

Ett av dom stora problemen med Facebook är censuren. Facebook censurerar i enlighet med Facebooks egen moral. Världens syn på moral är inte samma i alla länder. Nakenhet är t ex inte uppskattat av Facebook samtidigt som vi i Sverige inte ser lika strikt på den saken. Ett annat problem är hur olika inlägg exponeras. Man skulle kunna säga att Facebook formar vår moral och våra värderingar med dessa verktyg. Facebook kan även blockera användare vars budskap dom inte uppskattar.

Numera går det rykten om att Facebooks grundare avser att kandidera till presidentposten 2024. Det kan få en att fundera på hur Facebook kommer att se ut 2024 och hur lämpligt det är ur demokratisk synvinkel att han kontrollerar denna plattform. En direktkanal ut till, inte bara landets, utan världens medborgare.

Men finns det något alternativ till Facebook som inte har dom problem som nämns ovan? Ja, det finnst det faktiskt. Om ni går till https://www.joindiaspora.com så hittar ni ett alternativ som inte är nerlusat med reklam och som är öppen källkod. Problemet med denna är framför allt att ni inte är där… Inte än iallafall. 🙂  För tjänster som Facebook och Joindiaspora är nämligen användarna den största tillgången. Facebook har makt eftersom att vi väljer att nyttja Facebook.

Jag själv finns på Joindiaspora sedan flera år tillbaka och om ni väljer att skaffa er ett konto där och börja lära er hur det fungerar så kan ni hitta mig genom denna länk: https://www.joindiaspora.com/i/cc4ee06e09eb. Jag skulle även rekommendera att ni följer #tankeverket om ni väljer att börja använda denna tjänst.

 

10 kommenrarer

   1. Hej Kent!

    Kul att du tycker att Idka ser intressant ut. På Idka kan du prata ostört, plus att du äger innehållet till hundra procent. Vi är måna om våra användares integritet. Om du inte redan har skapat ett konto på Idka, gör det nu via https://idka.com/!

    1. Här på Tankeverket är vi generellt emot reklam. Men i detta fallet kommer vi att släppa igenom kommentaren eftersom att det skulle vara bra med lite information om Idka. Om ni ändå skall nyttja oss till smygreklam så får ni gärna berätta mer om hur Idka fungerar, vem som står bakom och vilken intjäningsmodell ni har

  1. Hej Tomas!

   Kul att du rekommenderar oss på Idka. På idka äger du all din data själv, vi kommer aldrig att sälja den till tredje part som kommer att kunna utnyttja den i vinstsyfte. Vi är måna om våra användares integritet, om du inte redan har skapat ett konto på idka så kan du göra det här https://idka.com/!

   1. Här på Tankeverket är vi generellt emot reklam. Men i detta fallet kommer vi att släppa igenom kommentaren eftersom att det skulle vara bra med lite information om Idka. Om ni ändå skall nyttja oss till smygreklam så får ni gärna berätta mer om hur Idka fungerar, vem som står bakom och vilken intjäningsmodell ni har

   2. Jag vet inte om jag rekommenderar eller inte, har bara upptäckt att det finns. Så länge som flocken man har kontakt med inte finns där så har man ingen större nytta av det. Men det kanske slår igenom så småningom, tycker om filosofin bakom.

 1. Jag är VD och en av medgrundarna av Idka. Vi gjorde ett inlägg här när ni pratade om Diasporra och diskuterade Idka i kommentarerna. Idka fungerar inte alls som Diasporra. Idka startades av mig själv samt några kollegor. Vi har samtliga lång erfarenhet från IT industrin, mänskliga rättigheter och start up branschen. Idka är en tjänst som fokuserar på kommunikation med de närmaste vännerna och familjen, samt även inom företag. Vi har utvecklat Idka för att vi tycker att informationsinsamlingen och kommersialiseringen av användardata och profiler som sker från de flesta existerande sociala tjänsterna helt har gått överstyr. Det hotar vår rätt till både privatliv och vår demokrati. Privacy är grunden i Idka och allt är krypterat. Vi har byggt in mycket funktionalitet i Idka som, News Feed, Chat, tal/video (endast web nu), Integrerat Cloud Storage, ett Notes System, Grupper mm. På Idka är ”delete” verkligen delete. Vi gör ingen analys av användarinformation, det finns ingen reklam eller försäljning av användardata. Allt som delas görs av användarna själva, vi delar ingenting.
  Idka är en betaltjänst och i sk Publik Beta f.n och vi har inte ännu börjat ta betalt för tjänsten, dvs det är gratis f.n. Det kommer finnas en gratisversion av Idka även när vi lanserat Idka på ”riktigt”. Hur mycket det sedan kommer att kosta beror framförallt på hur mycket Cloud Storage man utnyttjar. Första betalstegt blir troligen någonstans runt 10:- per månad. På hemsidan idka.com finns 2 demofilmer som beskriver bakgrund och en om hur Idka fungerar. Appar finns att ladda ner från App Store och Google Play. Vi kommer att släppa en helt ny ”native” app inom 4 veckor. På hemsidan kan ni också läsa mer om filosofin bakom Idka, användarvillkor mm. Detta blev ett lite längre inlägg men hoppas det klarlägger lite mer om vad vi står för och vilka vi är.

  1. Tackar så mycket för informationen. Jag håller verkligen med om vikten av system som skyddar vår integritet. Det är därför era kommentarer har släppts igenom. Rent generellt är reklam någonting som vi reflexmässigt brukar undvika 🙂 Men i det här fallet anser vi att informationen var viktigare än den principen. Jag hoppas att det kommer att gå bra för er och jag skall själv testa era tjänster så jag kan få en uppfattning om hur dom fungerar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.