Är regeringens klimatsatsning verkligen någonting att bli uppspelt över?

Publicerad av

I budgeten för 2018 satsar regeringen 2,8 miljarder i miljö- och klimatsatsningar. För det borde man som grön kanske vara glad men det är inte helt lätt att glädjas. För det första är inte 2,8 miljarder någon stor satsning med tanke på hur viktigt det är att vi ställer om. För det andra gäller många satsningar omställning till el-fordon där det fortfarande tvistas om hur stor miljönytta det egentligen gör med tanke på att utsläppen för fordonens hela livslängt kanske inte är så mycket mindre än för dagens fordon.

Inget parti verkar våga ta upp frågan om konsumtionssamhällets skadliga effekter och att det är just vårt sätt att leva vi måste fokusera på om vi verkligen skall kunna lösa problemet med klimatet. Att vi nu skall producera en helt ny bilpark, en helt ny mopedpark och byta ut alla cyklar mot el-cyklar kanske inte ger någon miljövinst alls. Däremot kommer det att elda på konsumtionen när alla skall döva sitt miljösamvete genom att springa och köpa en ny, skattesubventionerad, el-moped.

Detta är nu inte bara ett problem för regeringspartierna, som verkar bli helt stumma när det kommer till att informera folket om att det behövs rejäla förändringar i samhället och det sätt vi lever. Centerpartiets Annie Lööf går ännu längre när hon kommenterar budget och säger att dom vill UPPMUNTRA konsumtion. Vad hjälper det att vi i Sverige blir ett fossilfritt samhälle om vi bara exporterar våra utsläpp utomlands?

Nästan alla utsläpp vi har av växthusgaser är på ett eller annat sätt kopplat till konsumtion. Tyvärr är vårt nuvarande ekonomiska system helt beroende av en konstant ökad konsumtion. Så länge inget parti vågar göra någonting åt den saken så kommer vi inte att kunna lösa miljö- och klimatproblemen..

Vi måste börja producera saker med lång livslängd och sedan fylla folkets behov och inte deras fåfänga. Vi måste dessutom sluta  skapa behov bara för att hålla ett redan trasigt ekonomiskt system under armarna. Tills vi tar tag i dessa problem kommer dom flesta miljösatsningar att vara tomma slag i luften även om dom kommer med dom bästa intentioner.

En kommentar

  1. Om vi inte vill ta itu med de grundläggande felen i dagens samhällsekonomi är de ansträngningar vi gör för en bättre miljö och undvika den globala uppvärmningen ungefär lika betydelsefulla som det skulle ha varit att städa i alla utrymmen på Titanic medan skeppet höll full fart mot isberget i jakten på Atlantens Blå Band (Innehades av det fartyg som snabbast tog sig över Atlanten).

    Vill du veta mer om vad vi kan göra för att verkligen förändra både miljön och villkoren för en mycket stor majoritet (98 %) av befolkningen, maila mig: per.almgren@soceng.se.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.