Är Storbritanniens undantag början till slutet på EU?

Publicerad av

Storbritanniens premiärminister David Cameron trumpetar nu ut sitt budskap om lyckade förhandlingar med EU. Han säger att folket skall få säga sitt den 23 juni. Då kommer folket i Storbritannien att få rösta ja eller nej till ett medlemskap i EU.

Undantagen gäller faktiskt inte bara andra EU medborgares rättigheter i Storbritannien utan även en del bankfrågor som rör valutakonkurrens.

Nu kommer stora krafter att sättas i rörelse inom Europa. Vissa krafter kommer att vilja ha dom kvar och vissa krafter vill att dom skall gå ur. En del krafter kommer att börjar jobba för att även just deras land skall få undantag (fördelar) gentemot andra EU länder.

Vad som än händer kan detta vara början till slutet på EU. Vi måste se detta i ett större perspektiv. EU länder som t ex Grekland har fått liten hjälp från EU trots stor misär. Flera andra EU länder har problem med nationalism och andra har stora ekonomiska problem.

Det känns inte alls särskilt långsökt att misstänka att när något annat EU land får problem så kommer dom att hänvisa att Storbritannien fick undantag. Särskilt jobbigt kommer det att bli om Frankrike gör det. Dom är lika mäktiga i EU som Storbritannien. Det är inte otroligt att även dom kommer att få undantag. Om det händer kommer Tyska nationalister att kräva detsamma. Då kommer vi att få ett A-lag och ett B-lag. Vem vill vara i B-laget?

Så vare sig det blir ett ja eller ett nej den 23 juni finns det en stor risk att vi, under veckan, sett startskottet för EU.

0216-EUCO-conclusions

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.