Är Trump mentalt sjuk?

Publicerad av

De senaste dagarna har jag med intresse följt den senaste Trump-skandalen i amerikanska medier. Jag har tittat på både vänster- och högermedia. Jag har börjat misstänka att Trump faktiskt inte att kan krångla sig ur anklagelserna denna gång. Han försöker verkligen men även republikaner har börjat ställa sig bakom en riksrättsprocess mot Trump. Dessutom verkar det även finnas flera visselblåsare och dom verkar komma från säkerhetstjänsten. Det borde betyda CIA, FBI, eller något liknande. Då dessa känner att presidenten borde avsättas så är det förmodligen långt mer allvarligt än vad vi misstänker.

I grund och botten handlar detta om att Trump har bett Ukrainas president att starta en utredning mot Joe Biden samtidigt som han stoppade leveranser av missiler som Ukraina. Missiler som Ukraina anser att dom behöver för att försvara sig mot Ryssland. Joe Biden är en av demokraternas kandidater till valet 2020. Trump verkar kort sagt ha använt sitt ämbete för att smutskasta inrikespolitiska konkurrenter. Som grädde på moset verkar Trump ha gett grönt ljus till Erdogan att anfalla kurderna i Syrien. Ett beslut som Trump verkar ha gjort på egen hand efter ett samtal med Erdogan. Detta beslut har fördömts inte bara av demokrater utan även av väldigt många republikaner.

Dock förvånas jag över att inte fler faktiskt börjar diskutera om Trump är mentalt sjuk. Hans TV-framträdanden har minst sagt varit mystiska ända sen han kandiderade för presidentposten och vi känner ju alla till hans vältränade twittertummar och den rappakalja som kommit genom den kanalen. Men när han skickar tweets med följande ordalydelse, dagen efter att han gett Turkiet grönt ljus, så är det lätt att misstänka att han faktiskt inte är frisk.

”As I have stated strongly before, and just to reiterate, if Turkey does anyting that I, in my great an unmatched wisdom, consider to be of limits, I will totaly destroy and obliterate the Economy of Turkey (I’ve done before!)…”

Om det är så att han är mentalt sjuk så borde de som står honom närmast ha vetat det under en lång tid och då blir det lite otäckt med tanke på att dessa har ansett att det är OK att ha en mentalt sjuk president för världens mäktigaste land. Men om det är så att han inte är frisk så faller ett tungt ansvar på de människor finns runt om honom. Dom måste inte bara se till att han inte gör någonting helt vansinnigt (Som t ex att Turkiet fritt utrymme att gå in i Syrien) utan även ha ansvarskänsla nog avsätta honom om dom känner att det inte längre är möjligt att avstyra de värsta vansinnigheterna. Jag är misstänkt att det är där vi är nu och att det är därför han nu inte längre får det stöd som han tidigare fick av andra republikaner.

Det finns psykologer som uttalat sig om Trumps beteende och dessa tycker sig se tecken på ”malignant narcissism”. Förvisso finns det även psykologer som säger att han inte uppvisar den ångest och oro behövs för att klassa det som en mental sjukdom. Men när man tänker på alla dessa konstiga framträdanden, lögner och hot som han har hävt ur sig genom åren så måste jag misstänka att det finns en diagnos att ställa. Jag är ganska säker på att om ett barn uppvisade samma beteende som Trump så skulle hela läkarkåren vara beredda att stämpla en bokstavskombination i pannan på honom.

En kommentar

  1. Han är då långt ifrån lika sjuk som Stefan Löfven. Hur kan denna människa ens se sig i spegeln utan att skämmas för att ha kört ett helt land i botten?

    Sak samma vad gäller Annie Lööf och Fredrik Reinfeldt.

    För att inte tala om DDR-Merkel.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.