Är vår demokrati en illusion?

Publicerad av

Just nu pågår förhandlingar om ett nytt handelsavtal mellan EU och USA. Politiker är väldigt intresserade av att få igenom detta eftersom att dom tror att det skall skapa jobb. Jobb är det viktigaste för en politiker. Om folket förlorar sina jobb så får dom ingen eller dålig ersättning och då kommer folket omedelbart att straffa den sittande regeringen.

Jag tror det är därför som inte detta avtal omedelbart kastats i papperskorgen. Som avtalet ser just nu, av det som hittills läkt ut till allmänheten, verkar det bara se till dom stora företagens bästa.

En av dom värsta sakerna i detta avtal är ISDS. ISDS finns redan i många avtal och är i bruk. Den gör att företag kan stämma stater för politiska beslut. Detta skall inte ens avgöras i vanliga domstolar utan i hemliga skiljedomstolar där allmänheten inte har någon insyn.

Som exempel har Vattenfall stämt Tyska staten för deras beslut att avveckla kärnkraften. Just nu pågår en stämning där tyska vapentillverkaren Heckler & Koch stämmer tyska staten för deras beslut att inte ge exporttillstånd till Saudiarabien.

Min fundering blir då enkel. Lever vi verkligen i en demokrati? Vi väljer politiker som hela tiden måste se till att vi har en god levnadsstandard men samtidigt kan staten (medborgarna) bli stämda så fort vi tar ett moraliskt viktigt beslut om det går emot storföretagen.

Att avtal som detta dessutom tas fram av storföretag utan insyn från folket känns nästan helt bisarrt. Vi talar alla om att vi skall värna vår demokrati. Om så är fallet måste vi kräva att att avtal som dessa ALDRIG träder i kraft.

Läs mer om detta på ttippen.se

2 kommenrarer

  1. Hur många kamptrupper och jaktplan har Vattenfall? Hur många har den tyska stat? Varför skulle den tyska stat bry sig om vad Vattenfall vill och tycker?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.