Arbeit macht ohälsa

Publicerad av

Regeringen kommer i höstbudgeten, som presenteras nästa vecka, att satsa ytterligare 250 miljoner på Försäkringskassan. Detta för att förbättra handläggningen och möta ökande sjukförsäkringskostnader.

Enligt tidigare borgerlig logik måste detta naturligtvis bero på att folket än en gång återfallit i lättja och bedrägligt beteende. Dom kanske än en gång överväger att sänka ersättningen i sjukförsäkringen för driva dessa nya simulanter tillbaka till arbetet. Att dom nya sjukskrivningarna är ett resultat av dagens pressade arbetsmiljö kan väl ändå inte vara möjligt?

Det intressanta är när man läser vilka det är som är i socialförsäkringssystemet. Det är tydligen framför allt tre yrken som dominerar. Lärare, socialsekreterare och undersköterskor. Är det så att just dessa tre yrken är extra benägna till just lättja och bedrägeri?

eye-766166_1280Vad har nu dessa yrken gemensamt? Jag kan spontant tänka på några saker. Det är kvinnodominerade yrken, dom har hög arbetsbelastning, låg lön i jämförelse till utbildning samt att dom ofta är anställda i den offentliga sektorn.

Är det inte rimligt att tro att anledningen till att dessa grupper nu drabbas av ohälsa är att vi under flera år har pressat dom till den gräns där dom helt enkelt inte orkar längre?

Skulle det inte vara bättre att vi satsade dessa 250 miljoner på att förbättra arbetsmiljön för dessa grupper så att dom kan vara friska och arbeta istället för att köra dom i botten. Den totala kostnaden för den ökande ohälsan är nämligen långt högre än 250 miljoner.

Som grädde på moset kommer varannan speciallärare att pensioneras dom närmaste 10 åren. Samtidigt är det få som vill utbilda sig till lärare p g a att läraryrket har låg lön och låg status. Följaktligen kommer vi att få ännu mer pressade lärare som blir ännu sjukare. Ska vi gissa att det resulterar i ännu sämre resultat för våra barn i skolan?

Är det inte enklare att lägga ner Försäkringskassan, arbetsförmedlingen, ta bort socialbidragen och reformera det ekonomiska systemet där medborgarlön kan vara en viktig komponent?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.