Arbetslinjen trumfar moralen

Publicerad av

Arbetslinjen är det system som större delen av västvärlden har anammat. Det går helt enkelt ut på att man måste jobba för att få en inkomst. Men baksidan av myntet är att dom politiska partierna gör nästan vad som helst för att rädda eller skapa jobb. Annars blir dom bortröstade. I Sverige är det inte ovanligt att politiker öppet använder arbetstillfällen för att rättfärdiga moraliskt tvivelaktiga beslut. Det verkar som att allting går att rättfärdiga med löfte om arbete. Samtidigt så straffar man sjuka och pensionerade. För dom har plötsligt blivit ”tärande” istället för ”närande” som jag hört många ekonomer säga.

Men hur långt får det gå? Skall moralen vara helt underställd ekonomin och arbetslinjen? Om så är fallet så anser jag att vi skyndsamt bör titta på ett helt nytt samhällssystem.

I Sverige exporterar vi vapen till länder som inte borde ha vapen. Sverige kröker rygg för USA trots att dom gjort saker som verkligen inte är moraliska. Vi skriver på handelsavtal som är ytterst tvivelaktiga ur moralisk synvinkel. Eller för att inte tala om när politiker sätter klimatbeslut i relation till arbetstillfällen. Exemplen går att göra många. Men det skapar jobb.

Saudiarabien har nu mördat och styckat en av deras medborgare som arbetade som reporter. Deras egen förklaring att det skulle ha utbrutit slagsmål, och att journalisten Khashoggi då skulle har avlidit av en olyckshändelse. Denna förklaring är det väl knappast någon som tror på. Bara det faktum att han konfronteras med femton säkerhetsmän, som tydligen tagit med en bensåg, talar för att detta var ett regelrätt beställningsmord.

Vad säger så Trump? Han säger att Saudiernas förklaring är trovärdig! Men i nästa meningen så säger han att han inte vill riskera affärer på 110 miljarder dollar eftersom att det skulle sätta 600 000 amerikanska jobb på spel. Hur han nu kommit fram till den siffran? Men hur som helst. Moralen spelar inte längre någon roll eftersom att politiker måste mata odjuret vi kallar ”arbetslinjen”. Vi ser knappast något kraftfullt agerande från Sveriges sida. För ett tag sedan dömdes den saudiske bloggaren Raif Badawi till tusen piskrapp för att förolämpat några religiösa ledare. Sveriges handel med Saudiarabien fortsatte. Det kunde ju påverka jobben.

Så när är det nog? Hur mycket skall vi acceptera bara för att hålla ett döende ekonomiskt system under armarna? Det är dags för partierna att skrota arbetslinjen och istället söka andra sätt att fördela resurserna bland medborgarna.

2 kommenrarer

    1. Hmmm…. En intressant fråga. Men menar du arbete eller jobb. Vad är ett jobb? Att arbeta kan man göra ideellt eller för lön. Ett jobb menar ett avlönat arbetet. Så den korrekta termen kanske skulle vara jobblinjen. Men faktum kvarstår. För att kunna leva ett gott liv idag så måste man ha ett arbete. Hela vårt samhällssystem bygger på just det. Problemet är att om politikerna inte kan leverera jobb till folket så kommer dom att bli bortröstade. Därför lyssnar dom ofta väldigt mycket på det som brukar kallas ”jobbskapare”. D v s människor med mycket pengar. Dom kröker rygg inför dessa ”jobbskapare” som om dom var tjänare. Men vad händer då med samhället? Kan dessa människor med mycket kapital komma undan med mord? Bevisen talar för att svaret är ja. Men är det verkligen det samhället vi vill skapa?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.