Att har både “miljö” och “de gröna” i namnet förpliktigar

Publicerad av

Jag, och några av mina vänner, anklagas numera ganska ofta för att bara skriva kritiska saker om Miljöpartiet. Det antyds i dolda ordalag att vi vill Miljöpartiet illa. Dessa anklagelser kommer naturligtvis från miljöpartister som förmodligen blir sura för att vi påpekar dom brister som faktiskt finns inom partiet.

Om ni tar en titt på tankeverket.org eller gronnystart.se så inser ni fort vilka frågor som ligger mig närmast om hjärtat. Det är miljö- och klimatfrågan. Att jag kritiserar partier som inte lägger nog krut på dessa frågor är väl knappast att förvåna sig över. Nu hävdar dock många miljöpartister att dom är “minst dåliga” i dessa frågor och att jag därför borde fokusera mer på dom andra partierna istället för just dom.

Förvisso ligger det en viss sanning i att Miljöpartiet är ”minst dåliga” men ni måste även inse att det förpliktigar att ha både “miljö” och “de gröna” i namnet. Jo jag kan gnälla på SD för deras usla flyktingpolitik. Men varför? Alla vet redan om det. Men när ett “miljö”parti… Det enda miljöparti som vi har idag… som inte sköter det dom lovat så tycker jag att kritiken är väl befogad.

Igår hade vi ett fall framåt i flyktingfrågan. Ingen vinst. Utan ett fall framåt. Ett fall framåt som miljöpartister runt om i landet genast sög i sig eftersom att dom så innerligt behöver någonting att glädja sig åt. Att miljöministern, som för övrigt är miljöpartist, samtidigt gick ut och hyllade förlängningen av Monsantos licens för glyfosat i EU verkar alla dock ignorera.

Sen verkar man glömma alla dom gröna frågor som MP tycks ha övergett under mandatperioden. NATO, kärnkraften, tillväxtkritiken för att nämna några. Vi har bara ett parti som har “miljö” och “de gröna” i namnet. Är det inte dags att börja agera i enlighet med namnet?

Sen tycker jag inte att man bör inte klaga på kritiker som vill att partiet skall föra mer miljöpolitik. Istället bör man ta till sig av kritiken och skärpa sig. Om man skärper sig så kommer förmodligen kritiken att tystna och dom medlemmar som lämnat partiet kommer kanske så sakteliga att återvända.

Utöver det  tycker jag att miljöpartiet skall var glada för att miljövänner kritiserar dom. Om kritiken tystnade visar det bara att dessa kritiska miljövänner har gett upp och slutat bry sig.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.