Bankerna kommer att skapa en katastrof, inte flyktingarna

Publicerad av

För er som är återkommande läsare på Tankeverket är det knappast någon hemlighet att jag vill reformera hela vårt ekonomiska system. Jag har många gånger varnat för dom problem som finns idag där det största problemet är privata bankers lagliga rätt att skapa pengar genom lån.

I korta drag betyder detta att privata bolag med vinstintresse har fått sin egen sedelpress som dom faktiskt nyttjat ganska flitigt. Detta har fått vår Riksbankschef att säga bl a följande:

Vi har skapat ett finansiellt system där bostadsobligationer är grundbulten, delvis beror det på att vi har en låg statsskuld jämfört med många andra länder. Men det gör att riskerna kring svensk bostadsmarknad handlar om långt mer än hushållen och deras konsumtion. Riskerna rör själva kärnan i det finansiella systemet / Stefan Ingves, Riksbankschef

Han berättar även att bankerna idag sätter sina egna bostadsobligationer som säkerhet hos Riksbanken. Det betyder att privata banker lånar ut pengar som dom inte har genom att skriva ut en bostadsobligation som dom sedan sätter som säkerhet hos Riksbanken.

Enligt Riksbanken är problemen värre än så. Först informerar han om att bankerna bara har 4 % i eget kapital och att om vi får minsta störning på markanden så körs inte bara bankerna i botten utan även Sverige.

Bankernas gladlynta pengatryckande skapar bubblor. Stora bubblor. Dessa bubblor finns idag i bostadspriserna och på börsen. Nu bör ni betänka att Riksbanken inte bara varnar för bostadsbubblan utan även för börsbubblan och menar att börsen helt enkelt är för högt värderad.

Jag tycker att det första vi måste göra är att se till att Sverige, dvs det svenska folket återtar kontrollen över pengaskapandet. Det kan inte vara meningen att vissa privata bolag skall få ha en egen tryckpress i källaren där dom kan berika sig själva på hela Svenska folkets bekostnad. Ja… det kommer att bli svenska folket som får betala när bubblan brister. Precis som i USA, Portugal, Spanien, Italien och Grekland.

Ni som klagar på att flyktingar kostar pengar. Då bubblan brister, kom då ihåg vem det var som berikade sig på vår bekostnad så att ni skyller på rätt personer.

16 kommenrarer

 1. Det kanske bör förtydligas att det är de, mer eller mindre privata Centralbankerna i världen som givit sig själv rätten att tillverka pengar ur tomma intet och att det är affärsbankerna, som iom ett beviljat lån vänder sig till riksbanken som då kan inflatera penningvolymen, som i samma ögonblick ”skapar” tillväxt och det magiska ordet är (FRB) Fractional Reserve Banking och därmed sätter man låntagare i skuld och beroendeställning… På 1600 talet blev en tysk guldsmed hängd för den här typen av bedrägeri…

  Affärsbankerna är idag bara centralbankens förlängda arm och självklara bundsförvant…

  1. Jag hoppas verkligen att världens medborgare börjar förstå detta upplägg så att vi kan komma oss ur det. Jag tror det är tvunget för att vi skall kunna lösa dom verkligt stora problem vi står inför.

 2. Du är ju den smartaste människan jag känner, men jag har ju då lite frågor kring detta temat..
  Det går ju inte att avskaffa systemet som det är idag, dock kanske reformera det en aning.
  Problemet är ju också omvärlden..
  Om en familj sitter med bostadslån så är dom ju beroende idag av det låga ränteläget.
  Stiger räntan med 2% så innebär det i många fall en katastrofalt sämre ekonomi, och därigenom en betydligt lägre konsumtion.
  Måste man däremot sälja för att man inte har råd att bo kvar, så sjunker bostadspriserna i rask takt..och folk får sälja med förlust som dom måste amortera av, och även där försämras konsumtionen kraftfullt…och dominoeffekten är ett faktum.
  Att det sen tar flera år innan man återhämtar sig, kommer att skada samhällsekonomin.
  När det sedan blir bättre så får vi en snabb ökning av konsumtionen genom ett uppdämt behov av att konsumera…sen har vi en ny våg på gång.
  Dock borde man kunna dämpa det hela lite, fast jag har ingen aning hur..
  Vi bor billigt och tål en ökning av räntan på massvis med %, men alla gör inte det..

  1. Underbart att se dig här Kenneth. Du ha rätt. Vi sitter lite i en rävsax just nu. Det går nästan inte göra någonting. Det enda som jag ser är möjligt är att staten tar över kontrollen över pengarna.

   Vi är inte med i Euron så vi har möjligheten att styra värdet på vår valuta om vi kan styra mängden och räntan.

   Detta kommer dock inte att vara någon smärtfri process efter som att det iallafall i slutändan kommer att innebära en om fördelning av kakan från dom som tror att dom är rika till resten av samhället.

   När jag talar om dom som tror att dom är rika så menar jag dom som köpt stora tillgångar men hjälp av lån och förväntar sig att värdet på dessa tillgångar kommer att stiga i all oändlighet.

   Jag vill inte vara någon måla fan på väggen men som jag ser det, och har gjort ett tag, så finns det två alternativ. Det ena är en stor fet krasch och då ryker börsen, bostadsmarknaden och därmed även Sverige. Vi blir ”instant Grekland”. Eller så återtar vi kontrollen på pengarna, ser till att justera värdena och helt enkelt frångår lånebaserad ekonomi. Fortfarande smärtsamt men jag tror det blir bättre. Annars tar detta aldrig slut. Det blir bara nya bubblor och nya krascher.

 3. Ingen tvekan om att det behövs ett nytt ekonomiskt system.

  Både kapitalismen och socialismen är förlegade system, skapade långt tillbaka i tiden i en värld väldigt annorlunda än den vi har idag. Dessutom har båda dessa system skapat mycket lidande i många länder.

  Jag tror att alternativ 2 i Kents scenario ovan är den bästa vägen i den situation vi har idag.

 4. Problemet med pengar, oavsett hur de används, är inte pengarna i sig, utan det att det med pengarna följer en hel hoper med attityder och värderingar som i sig är splittrande och rent ut sagt destruktiva.

  Pengar har en osviklig förmåga att locka fram människans sämsta sidor och de har en förmåga att klumpa ihop sig på ett orättvist sätt…
  Vi har ju redan ett 10/90 samhälle som snabbt närmar sig 5/95 och ännu värre… Det betyder att 95 % av jordens befolkning tvingas dela på 5 % av resurserna och det förstår var och en, att det inte räcker till att ge ALLA drägliga levnadsvillkor… Att reformera systemet, kan vi förstås hoppas på, men den kampen kan vi aldrig vinna så länge vi är med och spelar bankernas ”spel” med bankernas spelregler…

  Det finns inga goda eller onda pengar… bara PENGAR och så länge vi behåller dom, kommer vi aldrig att kunna förändra världen till det bättre…
  Därom tvekar jag inte en sekund…

  1. Jag tror nog att vi måste behålla dom av flera skäl. Dock bör dom begränsade. Jag har föreslagit X kr / invånare. Utöver det skall dom inte få ackumuleras över generationerna. Kort sagt inte ärvas.

 5. Jag är med på att medborgarlön, kan vara ett steg på vägen mot ökad trygghet och minskad kriminalitet och minskade klyftor…
  Men det löser inte värderandets inneboende destruktivitet, eller monetarismens konfliktskapande DNA.

  Det vore en smal sak att göra alla på jorden till Dollarmiljonärer, utan att de rikaste ens skulle märka något, men det skulle bara leda till galopperande inflation och snar kollaps och sen skulle vi vara tillbaka på ruta ett igen…

  Att göra världen tryggare och mer rättvis för flertalet med de 5 % av resurserna som står till de 95 %’s förfogande, kommer inte att vara möjligt…

  1. Så sant. Därför begränsad valutavolym per invånare, HÖG arvsskatt och medborgarlön. Det borde lösa dom flesta monetära problemen.

   1. Om jag förstår dig rätt, är det expropriation du förordar…

    Om någon mot förmodan, skulle försöka genomdriva en sådan politik, är det inte långt till en kraschad karriär…

    Det går inte att förändra systemet innanför ramarna för systemets struktur, för det går aldrig att begära att någon ska såga av den gren de sitter på…

    Ska man förändra världen, måste vi nog kliva utanför boxen helt och hållet… Nya attityder, värderingar och inte minst ett helt nytt förhållningssätt…

    1. Jag kan hålla med om att den mänskliga naturen nog är sådan. Men inför döden blir fan själv religiös. Om bubblan brister eller är nära att göra det kan en system ändring vara möjlig. Tyvärr kan det lika gärna gå åt andra hållet.

     Eftersom att det börjat bli kort tid mellan alla bubblor tycker jag dock att folket snart borde vakna upp och inse var det verkliga problemet ligger.

     1. Men om fan nu ändå blir religiös… Varför stanna halvvägs? Varför inte göra sig av med HELA det monetära systemet som ju håller oss kvar i ett gammalt och i grunden destruktivt system?

     2. Därför att jag inte vill ta med mig två höns till marknaden för att byta till mig 1kg mjöl och två sillar 🙂

     3. Jooo, det är ju klart… om det vore det enda alternativa sättet att lösa frågan om ett samhälle bortom makten och pengarna… 😉

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.