Bankernas uppköp av fakturor finansierar ytterligare kreditgivning

Publicerad av

Uppdatering:
Det blev en del liv om huruvida detta är möjligt rent tekniskt. Efter lite efterforskningar så har det visat sig att Resurs Bank inte ”köper” fakturan utan dom låter Netonnet belåna fakturan. På så vis skapas ett lån som följaktligen blir en fordran i bankens bokföring. Då Netonnet får pengarna så sätts dom in på deras konto i deras bank. Då räknas det som inlåning och multiplikatorn har då startat.


Jag har varit tvungen att beställa en ny telefon… igen 🙁 Man kan undra om dom någonsin igen kommer att bygga en telefon som håller mer än tre år. Jag beställde den på ***** (ingen reklam här inte) och fick en faktura efter några dagar från Resurs Bank. Ingenting konstigt med det. Dom hade helt enkelt köpt fakturan av bolaget som jag beställde telefonen från. Jag gissar att banken då får en viss procents rabatt på fakturabeloppet.

Men då jag tittar på fakturan så ser jag att betalningsvillkoren är satt på 60 dagar. Min första tanke var naturligtvis att det var generöst av dom. Men min andra tanke var naturligtvis: “Varför är dom det”? Jag gick och grubblade på det en stund och en gnagande misstanke började krypa upp i mig. Kan det vara så att dessa fakturor räknas som utlåning från banken och att dom helt enkelt bokför dom uppköpta fakturorna som en tillgång. Om banken gör det så kan dom faktiskt via penningmultiplikatorn låna ut betydligt större belopp än själva fakturabeloppet. Jag kontaktade en bekant som studerat på Handelshögskolan och ställde frågan om det verkligen fungerar på det sättet. Det korta svar jag fick var: “Självklart utnyttjas denna tillgång som säkerhet för ytterligare kreditgivning”

Så det skulle betyda att banken köper upp fakturor för att kunna hålla en hög utlåning. Tänk er att ni startar ett företag. Det första ni då gör är att köpa upp andra företags fakturor och sedan börjar ni låna ut stora belopp med dessa fakturor som säkerhet. Tala om en lysande affärsidé. Men dessa minst sagt guldkantade regler är tyvärr bara reserverade för banker som tydligen måste ha obegränsat med lagliga fördelar.

Så vi kan gissa att vi snart kommer att få kredittider på 180 dagar bara för att dra vårt strå till stacken när det gäller att kapitalisera dom privatägda bankerna. Det är seriöst dags för en bankreform.

 

2 kommenrarer

    1. Rent teoretiskt borde dom kunna ge betalningsvillkor på 100 år (d v s vi skulle aldrig behöva betala fakturan) och dom skulle ändå tjäna pengar genom att dom kan låna ut massor som dom debiterar ränta för.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.