Behöver Norrland ett Norrlandsparti?

Publicerad av

mountain-381764_1280Hur skulle ni ställa er till ett Norrlandsparti? Skottland gick idag till valurnorna för att bestämma om sin självständighet. Hur det än går i valet så är det helt uppenbart att Skottland är viktigare för Storbritannien än vad regeringsmakten i England gett dom cred för.

Detta blir ganska tydligt när man hör vilka fantastiska löften Cameron lovar till skottarna om dom ”röstar rätt” idag. Dessa löften kom dock inte förrän opinionsmätningarna blev så jämna att det idag är omöjligt att veta hur valet kommer att gå.

Denna union har större befolkning i England än i Skottland vilket lett till att politikerna historiskt har lagt större krut på att förbättra för Londonbor än för folket i Skottland. Detta av den enkla anledningen att det gett flest röster. Ett sånt beteende har en tendens att fresta människor att söka självständighet.

Norrland är lite i samma situation. Politiker i Sverige drar mer nytta av att lova Stockholmarna en ny ringled än att ge norrlänningar en Norrbotniabana. Den kanske tydligaste effekten är gruvnäringen där beslut tagits för att förenkla enormt för gruvföretag att starta gruvor. På så vis kan Sverige exportera viktiga mineraler till t ex Kina. Däremot ställs låga krav på gruvföretagen att städa upp efter sig vilket leder till stora naturföroreningar.

Om man krasst tittar på hur Sverige hanterar Norrland får jag snabbt känslan att Norrland behandlas som en råvarukoloni som skall förse Södra Sverige med råvaror utan att klaga allt för mycket. Detta leder till splittring av landet och har idag resulterat i att människor i Norrlands inland inte riktigt känner sig delaktiga.

Detta är naturligtvis ett problem som måste lösas innan samhället slits sönder av motsättningar. Det kanske är dags att starta ett Norrlandsparti som tar tillvara våra intressen. Det är förmodligen bättre än att göra som skottarna och folkomrösta om självständighet.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.