Bensinupproren 2.0 och 3.0

Publicerad av

Idag finns två bensinuppror. Ett som vill sänka bensinpriset och ett som vill höja priset eller helt förbjuda fossila drivmedel. Hmm… undrar vad som hände med bensinupproret 1.0?

Så här ser jag på saken. Om man inte tror på klimatforskarna och IPCC så är det nog lätt att säga att man skall sänka priset på fossila drivmedel för att utjämna mellan stad och land. Då förstår jag till och med att folk vill sänka bensinpriset.

Om man däremot tror på klimatforskarna och IPCC så känns det som väldigt konstigt att man vill sänka bensinpriset. Då borde vi höja bensinpriset för att styra om till bättre lösningar. Jag tror inte att alla som är med i bensinupproret 2.0 misstror IPCC. Jag tror dock att många som är med där är genuint less på att politiker försämrar deras livsvillkor samtidigt som dom större städerna får allt mer resurser. Jag anser absolut att vi måste höja bensinpriset men vi måste kompensera dom som bor i områden där alternativ inte finns.

Vi måste betänka att även dom som bor där ingen kollektivtrafik finns har fått betala för att bygga upp den kollektivtrafik som idag finns i de större städerna. En service som dom inte kan ta del av. Det är faktiskt samma sak med sjukvård, polis osv. Alla betalar men dom som bor i glesbygd får inte ta del av tjänsterna. Eller så får dom en extremt mycket sämre tjänst trots att dom faktiskt betalat för en fullvärdig tjänst.

Som det ser ut idag så finns det väl egentligen bara två sätt att styra om saker i samhället. Det ena är med ekonomiska styrmedel och det andra är genom förbud. Att förbjuda fossila drivmedel just nu är helt enkelt omöjligt. Så då måste det bli med ekonomiska styrmedel. Det innebär att höja skatten på fossila drivmedel.

Däremot måste vi utjämna mellan stad och land. Vi måste se till att även landsbygden kan leva. Inte som ett sommarstugeområde för stressade storstadsbor eller råvarukoloni. Utan som den viktiga del av Sverige som den är. Det är vår landsbygd som är grunden för de större ständernas välstånd. Tro inte annat. Vår landsbygd ger dessutom Sverige en möjlighet att överleva om det skulle komma sämre tider. Det är svårt att odla potatis på Sergels torg.

Ett sätt att lösa detta är att införa Kanadamodellen med glesbygdsbonus. En idé som Partiet Vändpunkt lanserade och MP snabbt anammade. Ett annat alternativ är att helt enkelt sänka inkomstskatten för dom som bor i glesbygd för att kompensera, inte bara en höjd skatt på drivmedel, utan även för den bristande service som alla nedläggningar skapat.

Tyvärr är debatten, som vanligt, väldigt polariserad och orden kan snabbt bli hårda. Det är väldigt trist då både klimatfrågan och utjämning stad/land måste lösas. Dessa bensinuppror måste egentligen inte vara varandras motpoler.

3 kommenrarer

  1. Bensinpriset kan inte höjas mer förrän Norrland har fått tillbaka en fungerande kollektivtrafik. Detta innebär fler busslinjer och tätare turer samt utökad tågtrafik och upprustning av de tåglinjer som kolonialmakten lagt ned sedan 60-talet.

    Norrlands totala förbrukning och Norrlands utsläpp är en pissdroppe i havet jämfört med många andra länder. Kina släpper ut dubbelt så mycket som hela EU och USA tillsammans och planerar att bygga fler kolkraftverk. Indien är också ett stort utsläppsland och även där planeras fler kolkraftverk. Världssamvetet borde sätta press på dessa länder i första hand.

    Dessutom är det så att så länge man inte börjar diskutera, planera och genomföra en BEFOLKNINGSMINSKNING i de mest tätbefolkade länderna så att Jorden på sikt har ca 3 miljarder människor istället för det vi har idag så kommer alla försök att lösa utsläppsproblemen att misslyckas.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.