Blir det ett hot mot demokratin om folket vet vad regeringen gör?

Publicerad av

Jag måste säga att jag fascineras av hur förnärmade USAs militärer är över en eventuell rysk inblandning i det amerikanska valet. Denna gång handlar det om hackade datorer som dom hävdar påverkade det amerikanska valet. Dom menar att det påverkade valet för att vissa nyckelpersoner inom det demokratiska partiet blev hackade och känslig information därmed hamnade hos Wikileaks.

På det sätt valet skulle ha påverkats måste alltså bero på att folket fick reda på vad nyckelpersoner inom det demokratiska partiet sysslat med. När folket fick reda på det så ville dom inte rösta på demokraterna. Så tydligen är det så att världens största demokrati, som dom gärna vill kalla sig, måste upprätthålla demokratin genom att folket inte får reda på vad dom styrande sysslar med. Då blir det lite tragikomiskt när underrättelsechefen James Clapper hävdar att själva hackningen är ett hot mot den amerikanska demokratin. Jag måste erkänna att tvärt funderade på om detta skulle kunna hända i Sverige?

Utöver det så får jag också känslan av att USAs självkänsla fått sig en rejäl knäck bara av det faktum att ryssarna verkar vara bättre på datorer än dom själva. Att USA lägger sig i andra länders val, genom att påverka på det ena eller det andra sättet, är väl knappast någon hemlighet. Jag är dessutom ganska säker på att CIA och NSA jobbar dagligen på att försöka hacka alla ryska datorer dom bara kan. Dom hade iallafall inga moraliska betänkligheter när det gällde att avlyssna Angela Merkel som är en allierad. Med det i åtanke tror jag knappast att dom skulle bli ledsna om dom lyckades hacka personer som står nära Putin.

Så varför gör då USAs militära ledning en så stor medial sak av detta? Som jag ser det finns det två anledningar. Det ena är att dom inte gillar Trumph och att dom på detta sätt försvagar hans ställning. Eller så kan det faktiskt vara så att dom vill återskapa ryss-skräcken i USA som under många år falnat hos befolkningen. För dom är känns det nog bra om det finns en tydlig statsfiende istället för islamska fundamentalister som ägnar sig åt gerillakrigföring och terrorism.

Nu skall ni inte tro att jag är någon fan av Rysslands variant av demokrati eller att jag tycker att deras utrikespolitiska ambitioner är så trevliga heller. Jag misstänker att USA och Ryssland sysslar med samma saker när det gäller sin utrikespolitik.

Dock måste jag erkänna att det känns lite obehagligt när både Ryssland och USA skruvar upp tonläget i en värld som redan är instabil. Vi har redan nog med problem med annat och egentligen borde hela världen fokusera på miljön istället för att föra hotfull retorik.

En kommentar

 1. It’s all about appearances!!!
  Vi vet ju också att det pågår ett propagandakrig, där så gott som allt som kan gå snett, är ryssens fel och så vet vi ju också att ”det sovande folket”, godtroget sväljer den färdigtuggade maten som serveras.

  Att tongångarna från Vita huset idag, är till förväxling lika, från tiden när de hävdade att Irak hade massförstörelsevapen, spelar ingen roll och att USA OTALIGA gånger och systematiserat, ägnar sig åt långt mycket smutsigare saker, än att hacka datorer, verkar i medierna också vara helt irrelevant.

  Inte heller tycks någon fästa någon vikt vid att Assange förnekar att att Ryssland är källan till Wikileaks information, eller vad Sean Hannity, som intervjuade Assange den 20160103, hade att säga efter intervjun.

  https://www.facebook.com/OccupytheMediaX/videos/vb.1624677797761009/1912753265620126/?type=2&theater

  http://www.realclearpolitics.com/video/2017/01/03/sean_hannity_after_interviewing_julian_assange_i_believe_every_word_he_says.html

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.