Blir höghastighetstågen samma fiasko som Göta kanal?

Publicerad av

Just nu debatteras höghastighetstågens vara eller inte vara. När man läser den enda nuvarande kostnadskalkylen så blir jag lite förvånade över att detta projekt inte redan är nedlagt. Projektet beräknas kosta mellan 190 och 320 miljarder kr. Om man dessutom betänker att alla liknande projekt alltid blir mycket dyrare än planerat så skulle det inte förvåna mig om notan skulle sluta på 400 – 500 miljarder kr.

Utöver det kostar denna bana redan runt 400 miljoner kr per år bara i konsultkostnader trots att vi inte ens ännu beslutat att bygga denna bana.

I Sveriges historia finns det nog bara ett projekt som kan jämföras med detta och det är Göta kanal. Även om det finns vissa som hävdar att Göta kanal inte är ett fiasko så bör vi nog erkänna att projektet blev långt mycket dyrare än planerat och den blev ganska snabbt utkonkurrerad av tågen.

Vi skall nog inte förringa risken,  att den nya teknik som nu är på väg med automatiserade lastbilar och bilar, kommer att göra eventuell höghastighetsbana omodern ganska snabbt.

Sedan kan jag som norrlänning inte låta bli att tänka på det gnäll som varit om Norrbotniabanan. Detta med tanke på att den var ganska lätt att räkna hem samhällsekonomiskt p g a dom stora godstransporter som sker från norr till söder. Dock var många politiker stora motståndare till att göra den investeringen. Särskilt minns jag Kristoffer Tamsons som fällde följande kommentar:

Kristoffer Tamsons
”Vi måste se till att de pengar som ska gå till svensk järnväg går där människor bor och där människor reser, och inte till träd i Norrland” // Kristoffer Tamsons

Fast man skall kanske inte vara förvånad. Politiker har ofta en förkärlek att kasta statens (våra) pengar på regioner där det finns många väljare även om pengarna skulle visa sig felsatsade och bortkastade.

Ladda ner ljudfil (mp3)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.