Bygg ett nytt bättre samhällssystem istället för att sänka räntan

Publicerad av

Världen har gemensamt tagit ett beslut i Paris att vi måste lösa klimatfrågan. Jag kände, redan när det skrevs under, en viss frustration eftersom att få talade om vad som faktiskt krävs för att klara det.

En sak är helt säker. Konsumtionen måste ner och den måste ner rejält. Följden av detta är att vi måste bygga om vårt samhällssystem ganska rejält. Det räcker inte med att vi börjar köra el-bilar om 20 år. Det räcker inte med att källsortera. Visst är det ett steg på vägen men vi måste som människor leva annorlunda än idag.

Vad händer just nu? USA, Kina, Ryssland och EU formligen tävlar med varandra om att ge stimulanser för att ÖKA konsumtionen. Den sista i raden var Sveriges riksbank som idag ytterligare sänkte räntan till – 0,5 % och beslutade att fortsätta köpa statsobligationer (trycka mer pengar). Målet med det är att få upp inflationen och öka konsumtionen.

Ett problem är att all denna konsumtion kommer att ske med lånade pengar. Antingen via ökad utlåning p g a låga räntor eller via satsskulden (obligationerna).

När skall vi inse att hela vårt ekonomiska system är trasigt. Det fungerar inte längre. Det vi har idag premierar inte bra saker. Det premierar kortsiktiga snabba ”klipp” och kostnaden för det lämnar vi till kommande generationer d v s vår barn och barnbarn. Vad tror ni att våra barnbarn kommer att tycka om oss när dom inser att vi visste att detta system var fel men vi sket i att fixa det?

Vi behöver ett nytt ekonomiskt system och vi måste börja tala om det på allvar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.