Bygg ett nytt betalsystem kopplat till skattekontot

Publicerad av

Att bankerna idag håller svenska folket som gisslan är kanske en överdrift men det är inte långt ifrån sanningen. Om bankerna minskar utlåningen så kan det spräcka bostadsbubblan som därefter kan skapa en ekonomisk kris som är fullt jämförbar med den i Grekland.

Vi får ofta höra att det går så bra för Sverige just nu men faktum är att vi är världens näst mest skuldsatta nation om man tittar på vår total skuld. Dvs hushåll, företag och offentlig sektor. 2015 uppgick då vår skuld till 293 % av BNP endast slagen av Japan med 295 %. (BIS Quarterly Review, september 2015)

Jag tror inte det finns många idag som ifrågasätter det faktum att vi i dagens Sverige har en rejäl bostadsbubbla och att den förr eller senare kommer att spricka. Frågan är hur mycket vi skall blåsa upp den först.

Den dagen bubblan spricker är det inte alls omöjligt att staten än en gång skall gå in och rädda bankerna med garantier. Dessa garantier står folket för. Problemet är inte bara den ekonomiska katastrofen som vi då hantera. Utöver det så äger nämligen bankerna betalsystemen. Det lobbas nu i maktens korridorer att vi skall gå mot ett kontantlöst samhälle. Det kanske verkar effektivt men faktum är då är vi helt i händerna på bankerna och deras betalsystem.

Idag har alla medborgare ett skattekonto där man faktiskt kan spara pengar. Är det inte dags att skatteverket börjar tillåta överföringar mellan olika skattekonton? På så vis skulle folket kunna betala varandra utan att använda dom privata bankernas betalsystem. Skatteverket skulle väl även kunna ge ut ett betalkort så att det skulle gå betala på butiker? På så vis har vi ett stabilt betalsystem och ett ställe att spara våra pengar. Då skulle dom privata bankernas makt i samhället minska och som grädde på moset får vi som medborgare en möjlighet att välja bort hasardspelande privata banker om man så önskar.

Om vi gör det så har vi iallafall löst ett problem men sedan måste vi även se till att staten återtar monopolet på att skapa valuta. Om vi som medborgare, genom statens garantier till bankerna, står som säkerhet för deras utlåning så är det väl rimligt att staten även har monopol på skapandet av valuta.

4 kommenrarer

  1. Jovisst, men HUR få skatteverket med på att agera … men … Bitcoin, Ethereum, Zcash, Decred osv… är ju embryon som redan finns …

    1. Riksbanken utreder redan frågan om en ny e-krona. Om riksbanken väljer att skapa en sådan e-krona, riksdagen tar beslut om att ersätta SEK med nya e-kronan och ser till att staten ensamt kan skapa denna e-krona så kanske vi som nation kan minska vår beroendeställning till privata banker

  2. Det kan vara en bra början men vi måste göra betydligt mer för att få ordning på samhällsekonomin. Det viktigaste är att begrava föreställningen att innehav av pengar, aktier eller mark skall medföra en automatisk privat inkomst i form av ränta, vinstutdelning eller intäkt av markspekulation. Viktigt är även att införa en villkorslös basinkomst till alla folkbokförda i Sverige, även till barn, och stor nog att leva av.

    Då bortfaller pressen på att åstadkomma en miljöförstörande tillväxt, vi kan slippa en massa administrativt egentligen onödigt arbeta om vi samtidigt tar bort i stort sett alla nuvarande beskattningsformer, undantag görs för en självfinansierande omställningsavgift som används för att låta dåliga produkter subventionera ersättare som är betydligt bättre ur miljösynpunkt.

    Jag har skrivit betydligt mer om detta, om hur och varför vi måste byta spår. Kontakta mig om du vill ha mer information!

    1. Självklart måste det göras mer saker. Men någonstans måste vi börja. Jag tror att detta är det perfekta stället att börja eftersom att det rent tekniskt nog är väldigt lätt ordnat.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.