Cirkulär ekonomi… Kan det vara något?

Publicerad av

Det har börjat talas en del om cirkulär ekonomi. Cirkulär ekonomi handlar om att produkter skall designas för 100 % återvinning redan från starten. Detta för att minska resursuttaget på vår miljö. Grundtanken är att vi skall mer se på funktionen av en produkt istället för produkten som sådant. Jag fick en länk skickad till mig om Cradlenet.  Dom jobbar för att att främja denna tanke (klicka gärna på länken och läs mer).

Dom menar är att producenterna skall ta ansvar för produkterna hela deras livslängd. Det innebär att man ”hyr” saker mer än att man äger dom. På så vis blir det av större intresse för producenterna att producera saker som inte går sönder så snabbt. Längre livslängd skulle vara dunderklumpen för miljön. Dessutom skulle produkten återvinnas till 100 % när den väl var utnött.

Jag måste säga att jag stödjer denna tanke till 100 %. Dock måste jag säga att jag inte tror att detta går att genomföra utan att reformera dagens finansiella system. Jag är lite rädd att om man skulle ”hyra” allting så skulle det snabbt bildas stora multinationella företag som styrde priset för denna ”hyra”. Man skulle få en månadskostnad som man skulle vara tvungen att betala och det skulle vara svårt att vara fri från beroende. Om man däremot lägger till ett nytt finansiellt system till den cirkulära ekonomin så tror jag att vi kommer att få ett underbart samhälle.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.