Dags att förbjuda reklam för våldsspel?

Publicerad av

game-289470_1280Jag gick i högstadiet när videon gjorde sitt intrång i vår vardag. Det var någonting nytt och regelverket var inte riktigt på plats när det gällde vad barn kunde och borde se på video. Med tanke på min dåvarande ålder var jag självklart för att totalt avskaffa censuren.

Jag tror att det är få av oss som inte kan se den avtrubbning som skett sedan dess. Blodsplatter och och massmord resulterade i äckel och bortvända huvuden på den tiden. Idag finns det barn som inte ens blinkar när detta visas.

Idag är det spelindustrin som påverkar våra barn. Spelen är rejält våldsamma och många av dom mest populära spelen är så pass bra gjorda att dom närmast måste liknas vid mordsimulationer. Man blir dessutom rejält beklämd när det visar sig att vapenindustrin sponsrar dessa spel eftersom att dom ser framtida kunder i dessa barn. Tala om produktplacering. För 20 år sedan blev människor upprörda över att chokladcigarretter var sponsrat av tobaksbolagen. Man kan tycka att vi skulle bli mer upprörda över vapenindustrins marknadsföring.

Många kanske tycker att vi inte behöver censur utan att det är föräldrarnas ansvar. Självklart ligger detta ansvar till stor del på föräldrarna. Det skulle dock vara ett stort stöd om åldergränsen på spel av den typen var 20 år. Det skulle nog inte heller skada om dom var märkta med stor varningsskylt.

Nu kanske många tycker att jag är moralpredikant men se er omkring. Barnens spelvanor är nog inte helt bra. För det första tycker jag att barn borde spela mindre men om det är så att dom måste spela så borde det väl ändå inte vara så svårt att producera spel som inte gick ut på att mörda och andra människor.

”We’ve worked with companies to send our sniper rifles into video games. Which ones? Our licence agreement prohibits us from mentioning a company by name. [However] you are welcome to check out the Call of Duty series.”

Ralph Vaughn, Barrett Rifles

Jag har uppdaterat rubriken eftersom att den första var usel 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.