Dags att skapa ett parallellt betalsystem

Publicerad av

För snart ett år sedan skrev jag ett inlägg med titeln ”Jag har ingen lust att svara på frågor från Swedbank”. Det handlade om ett frågeformulär som jag var tvungen att svara på eftersom att Swedbank skulle kunna ”känna sin kund”. Detta i ett led för att upptäcka penningtvätt.

Nu när Uppdrag granskning rullar upp nästa skandal i bankvärlden känns det än mer irriterande att vi vanliga medborgare skall vara tvungna att lämna ut våra uppgifter till banker som Swedbank.

Jag är så fruktansvärt less dessa privatägda banker som verkar ha fått något slags frikort i samhället. För att inte tala om hur många ”du slipper ut ur fängelse” kort dom verkar ha. Dom har inga som helst problem att lägga ner tid på att ofreda vanligt folk, som dom helt säkert vet inte ägnar sig åt penningstvätt, samtidigt som dom själva assisterar penningtvätt för miljardbelopp åt skumma personer över hela världen. Man undrar om Ukrainas förre president Viktor Janukovytj var tvungen att svara på samma frågor som jag?

Det är VERKLIGEN dags att staten bygger upp ett paralellt betalsystem så att vi som inte vill göda dessa privatägda banker kan välja bort dom. Det skulle inte vara särskilt komplicerat.

 1. Inför e-kronan
 2. Skatteverket tillåter transaktioner mellan juridiska personers skattekonton.
 3. Sverige inför en statligt ägd och kontrollerad e-legitimation

Det finns redan tillgång till skattekontot via dagens mobliler så dom behöver inte ens bygga en app för saken och tills dess att vi är klar med e-legitimationen kan vi använda dagens bankid.

Se gärna Uppdrag gransknings reportage om Swedbank

2 kommenrarer

 1. Hej Kent,

  Du skriver att det är dags att skapa ett parallellt betalsystem som en lösning på vissa problem i bankvärlden och att e-kronan skulle vara en del av lösningen..

  Så långt jag kunnat utröna lär den digitala e-kronan inte lösa några egentliga problem. Vid min direktkontakt med Riksbankens avdelning för betalningar så framgick det att pengar på kontot för digitala e-kronor skall man få genom att överföra pengar från ett betalkonto hos den bank man använder. D.v.s. från de banker som många hoppas inte längre skall få skapa pengar genom sin utlåning.

  Vi har redan ett betalsystem som fungerar ganska bra, det finns ingen anledning att kopiera en redan gjord uppfinning eller verksamhet. Problemet i samhällsekonomin är INTE att det skapas pengar, det är att bankerna tar betalt för mer än det kostar dem att driva verksamheten och kompensera eventuella förluster. De så skapade pengarna försvinner i takt med att lånen amorteras.

  Den del som inte försvinner och tvingar fram nya lånebehov hos allmänheten och företagen är bankens överskott, vinstmedel som delas ut till bankens ägare och till för stora bonusar och för höga löner till vissa anställda inom banken. Kort och lite förenklat att räntan på lånen som är större än driftskostnaderna.

  Staten gör inte alltid rätt. Det är ju riksdagen som infört en lagstiftning med alldeles för många kryphål som möjliggör penningtvätt m.m. vilken de som har mycket pengar kan utnyttja för att undslippa större delen av nuvarande skatter. Det krävs bara att du lyckats samla på dig så mycket att du kan betala arvodet till de jurister som hjälper till att hitta det ”lämpligaste” sättet att komma undan intentionerna med lagen. Viktor Janukovytj hade uppenbarligen så mycket tillgängligt, i likhet med alltför mång andra.

  När det gäller e-legitimation så är det inte säkert att staten blir bättre än andra på att göra den säker, vi får ju den ena skandalen efter den andra där den statliga hanteringen av olika datasystem och dessas säkerhet visat sig vara undermålig.

  I föreningen Dom klokas skattesystem finns inte en massa avdragsmöjligheter, all beskattning sker helt automatiskt via datorer, motsvarande funktion finns även för kontanter, också helautomatiskt, oberoende av var sedlarna befinner sig. Möjligheten att gömma pengar på utländska konton blir näst intill omöjlig. Tjänar man pengar utomlands på produkter som tillverkas i Sverige så måste man ta mer betalt för dessa på den utländska marknaden än de företag som tar hem hela betalningen till Sverige, under förutsättning att båda företagen har ungefär samma kostnader för sin produktion i Sverige.

  Föreningen Dom kloka har presenterat ett enkelt skattesystem som rationaliserar och minskar mängder av administration, ger en medborgarlön stor nog att leva av, lika stort belopp för varje barn, och tar bort alla slags inkomstskatter, moms, arbetsgivaravgifter m.m. och kommer att pressa ned låneräntorna mot eller t.o.m. under noll procent.

  Vårt största problem är att så många tycker att detta låter för bra för att vara sant eller inte förstår att de själva tillhör de minst 98 % som är förlorare i dagens komplicerade skatte- och bidragssystem.

  Per Almgren

  1. Att distribuera nya e-kronor via dagens privatägda banker motverkar helt de positiva effekterna av e-kronan. Enligt min mening skall dom betalas ut via skattekontot. Att skapa e-kronan och sedan låta privata banker ha monopol på betalsystemen känns verkligen inte bra. I en fortsättning är det nog även lämpligt att fasa ut insättningsgarantin för dom privata bankerna. På så vis finns det en säker bank med e-kronor som även har ett betalsystem. Om sen folk vill leka på finansmarknaden så är det väl OK men då får dom även ta riskerna som följer med den saken.

   När det gäller e-legitimation så finns det ingen garanti att staten skulle vara bättre än det privata. Men det finns heller ingenting som säger att det privata skulle vara bättre. Skillnaden är kontrollen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.