Dataspelen skapar en förlorad generation

Publicerad av

game-289470_1280Jag skulle vilja att föräldrar som ser att sina barn börjar bete sig som i videon nedan skyndsamt väljer att ta av barnen alla deras dataspel istället för att köpa nya åt dom. Beroendet av ”skärmtid” håller på att vara nästan löjligt.

Det är nu bevisat att dataspelen påverkar barns sociala förmåga. Jag tycker att detta länge har varit självklart men tydligen måste det forskas på den saken innan vi kan säga det högt. Om man slår ihop tiden som barn spenderar på TV, datorer, plattor och mobiltelefoner så håller det faktiskt på att bli löjligt.

Statens medieråd har släppt lite statistik när det gäller dessa frågor. Låt oss ta några siffror från denna statistik:

31 % av pojkarna 12–16 spelar mer än 3 timmar/dag mot 6 % av flickorna i samma åldersgrupp.

Det innebär att pojkar mellan 12 och 16 lägger ner 3 timmar per dag på dataspel. Utöver det så är dom på internet, mobiltelefonen och tittar på TV. Det är inte konstigt om dom börjar bete sig som i denna video.

Det ser bra ut att det bara är 6 % av flickorna som spelar 3 timmar om dagen. Jag är dock nyfiken på hur mycket tid dom istället lägger ned på sociala nätverk och chatt istället för att faktiskt umgås ”AFK*”.

Om 30 år är det denna ”skärmberoende” generation som skall driva världen. Jag känner en viss oro för att dom inte kommer att blir lika produktiva och konstruktiva som tidigare generationer.

Innan jag får en massa arga kommentarer så vill jag även säga: Ja ja… Det finns även bra saker med datorer och nej nej jag vill inte att vi lever som i ett Amish samhälle. Det måste dock finnas en gräns någonstans och jag tror att vi har passerat den för länge sedan.

* AFK = Away from keyboard.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.