De nya jobben i automatiseringens tidevarv

Publicerad av

Läste på Sveriges Radio om Stefan Fölsters publikation med namnet ”De nya jobben i automatiseringens tidevarv”.

Eftersom att jag funderat mycket på frågor av detta slag blev jag förundrad över hur positiv framtiden målades upp i SR. I princip sa artikeln att massor av jobb kommer att försvinna men det kommer nästan lika många nya.

Jag blev bara tvungen att läsa denna rapport. Hur kunde dom se en så pass positiv framtid, gällande jobben, när jag inte ens kan fantisera ihop ett enda nytt yrke till framtidens arbetsmarknad.

Sommaren 2014 publicerade SSF en artikel som sa att 53 % av dagens arbeten är borta inom 20 år. Då menar Stefan Fölster att dessa 53 % kommer att ersättas av andra jobb. Han talar om tre områden där det kommer att behövas mer arbetare än idag.

Det ena är IT folk. Tja… Det är nog möjligt att det är så. Han nämner även Ingenjörer. Även det är nog sant. Han skriver dock att ökningen av nya arbetstillfällen inte tillnärmelsevis kommer att kunna ersätta dom jobb som gått förlorade.

Då kommer vi till den tredje gruppen arbeten som skall lösa alla våra problem… Döm av min förvåning då jag inser att Stefan Fölster anser att resten av nya jobb skall komma från ökad inkomst hos befolkningen vilket skall göra att dom konsumerar mera.

Ni hörde rätt. Våra jobb kommer i framtiden att vara helt kopplade till vår shopping. Shoppa för att skapa jobb. I mina öron låter detta helt vansinnigt. Som jag ser det måste vi drastiskt minska vår konsumtion för att rädda miljön.

Om denna rapport är vår framtid, så måste vi konsumera för att hålla ett trasigt ekonomiskt system under armarna. Detta på bekostnad av vår miljö och i förlängningen riskerar vi hela vår existens.

Vi måste ha ett nytt ekonomiskt system som belönar bra saker och inte idiotiska. Vi medborgare måste även börja engagera oss i denna typen av frågor så att politikerna börjar jobba på lösningar dom faktiskt fungerar.

Länk till Stefan Fölsters publikation med namnet: De nya jobben i automatiseringens tidevarv

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.