Den perfekta stormen

Publicerad av

Det är inte bara en debattör som ondgjort sig över det grekiska folket. Man har kallat dom lata, korrupta och opålitliga. Helt uppenbart måste dessa debattörer i hjärtat känna att svenskar är motsattsen till greker.

Nu är det dock ett litet problem. Sverige har idag näst störst skuldsättning i hela världen. Till råga på allt har svenskars skuldsättning, sedan 2007, ökat snabbast i världen. Idag är Sveriges skuldsättning hisnande 295 % av BNP. Endast slagen av Japan som har 393 % av BNP.

SkuldsättningsdiagramVi har följaktligen högre skuld än Spanien som ligger på 293 % av BNP. Grekland kommer inte ens in på 10 i topplistan. På 10:de plats kommer Kina med 235 % av BNP.

Hur skulle nu detta kunna utvecklas till någonting otäckt? Det är ganska enkelt. Låt oss säga att fastighetspriser sjunker lite. Kanske pga av politiska beslut, räntehöjningar, börsfall eller bara återvunnet sunt förnuft av husköparna.

Låt oss säga att fastigheterna faller med 10 %. Köparna skulle nog ganska fort börja dra på sina köp eftersom att dom misstänker att priset sjunker lite till nästa månad. Fastigheterna fortsätter så sitt fall. Jag tror inte dom behöver falla många procent för att bankerna ska dra i handbromsen. Då tilltar fallet ännu mer.

Eftersom att husägarna helt plötsligt inte längre har fullgoda säkerheter för sina fastighetslån kommer nog bankerna att börja kräva att husägarna sänker sina skulder. Detta för att dom behöver kapital. Dom behöver nämligen ha en viss kapitaltäckningsgrad för att verka som bank.

Som grädde på moset kommer svenskar i vanlig ordning att sluta konsumera när detta händer. Då börjar företagen gå dåligt. Konkurserna ökar. Svenska bolag har idag generellt ganska lite kapital i kistorna. Därför klarar som inte minskad omsättning särskilt länge. Uppsägningar kommer och arbetslösheten ökar. Den perfekta stormen i ekonomisk mening.

Att säga att detta inte kommer att hända är riktigt naivt. Vi har förvisso en egen valuta så vi kan naturligtvis trycka pengar och fylla bankerna och börsen med nytryckta pengar. Det som då händer är att svenska kronan sjunker som en gråsten. På så vis blir det väldigt dyrt för staten att återbetala skulder som ligger i utländsk valuta samt att importerade varor blir väldigt dyra. Tyvärr har vi idag inte ens inhemsk matproduktion som täcker våra behov. Vi har nämligen flyttat en stor del av vår produktion till låglöneländer.

Jag tycker det är dags att våra politiker börjar leda. Det är dags att dom börjar titta på ett ekonomiskt system som fungerar. Det håller inte att politikerna duckar för det uppenbara problemet med en lånebaserad ekonomi. Det är på tiden att dom börjar tala om hur ett nytt, modernt och stabilt system skall se ut. Helst före den perfekta stormen är här.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.