Det är dags för Sverige att bygga upp en egen drivmedelsindustri.

Publicerad av

Med tanke på vad som händer just nu i Mellanöstern så finner jag det svårt att se en framtid där Sverige skall förlita sig på petroleumprodukter för driva sina fordon. En omställning bort från petroleumprodukter kan naturligtvis vara bra för miljön men det skulle även gynna stabiliteten i vårt land. Risken för krig i mellan Iran och Saudi/USA har nämligen ökat markant efter drönarattackerna mot Saudisk oljeproduktion. Detta oavsett om det är Jemen eller Iran som var avsändare av drönarna.

Nästan alla konflikter i Mellanöstern går att härleda till olja. Visst finns det andra skäl till konflikter men oljan är smörjmedlet som håller konfliktmaskinen igång i regionen. Just nu handlar det nog mest om kontrollen över en oljereserv som många experter hävdar håller på att sina. Om oljan inte fanns där så kan vi förmoda att konflikterna skulle vara betydligt mindre. Låt oss titta lite på bakgrunden till situationen.

Saudiarabien har anfallit Jemen p g a att dom inte kunde riskera att inbördeskriget i Jemen resulterade i en regering som Saudiarabien inte hade kontroll över. Houthierna, som är en minoritet i Jemen, har önskat önskat mer självständighet vilket den motparten inte kunnat acceptera. Så Saudiarabien inleder ett anfallskrig mot ett grannland. Eftersom att dom blev uppbackade av USA, Frankrike och Storbritannien så känns det inte riktigt som en rättvis fight. Experterna trodde inte heller att det skulle bli ett långt krig men det blev det. Dessutom ett riktigt grymt krig. Ohyggliga brott mot civila har begåtts av båda parter i denna konflikt. Saudiarabien och USA anklagar Jemeniterna för att få stöd från Iran, vilket dom säkert får, men att Houthierna skulle få vapen av någon annan är knappast troligt då motparten är Saudiarabien. Och om du blir anfallen av Saudiarabien, USA, Storbritannien och Frankrike så tar du nog hjälp av hin håle själv om det behövs.

Iran hjälper nog gärna Houthierna. Även dom är nämligen hårt ansatta av USA och Saudiarabien. Dessa två nationer har i princip gett hela Iran näringsförbud vilket leder till hårda påfrestningar för befolkningen. Allt detta igångsatt när Trump kom till makten och bröt kärnvapenavtalet.

Detta är i stor korthet bakgrunden till det som sker just nu. Att då höra Saudiarabiens ministerråd kalla drönarattacken för ”feg” känns ganska fånigt. Om man tar med sig alla stora pojkar på högstadiet för att spöa upp en liten kille i mellanstadiet har man förverkat sin rätt att kalla honom feg om han lyckas få in en snyting.

USA och Saudiarabien har en sådan överväldigande militärmakt att dom nog känt sig säkra på att själva inte drabbas av förluster. Varken mänskliga eller ekonomiska. Att deras motståndare nu har hittat ett sätt att bita ifrån där det känns mest, nämligen det ekonomiska, kommer nog att eskalera konflikten. Trump vill nog inte verka vek och i hans värld är nog pengarna allt. Saudiarabien vill nog inte framstå som svaga gentemot Jemen och absolut inte inför Iran. Så vi kan nog räkna med många fler år av konflikt i en region där oljan kommer att bli en måltavla för alla parter eftersom både Iran och Saudiarabien har sina primära inkomster från olja.

Med tanke på allt ovanstående så är det väl rimligt att vi i Sverige skyndsamt börjar bygga upp en drivmedelsindustri. Och när vi ändå gör det så kan vi väl passa på att bygga upp en som vi själva helt kan kontrollera och som dessutom är miljövänlig. Vilka drivmedel vi bör satsa på att producera lämnar jag till andra som nog kan ämnet bättre än mig.

En kommentar

  1. Detta är något som jag tyckt i många år. Det är rent vansinne att vi är så beroende av oljan från det alltid instabila Mellanöstern. Vi borde ha lärt oss detta redan efter oljekrisen 1973.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.