Använder bankerna pengatvättslagen för att bli av med kontanterna?

Publicerad av

En god vän till mig bestämde sig för att ta ut en större summa kontanter. Personen i fråga äger inte ens en dator och har alltid föredragit att använda kontanter. Detta har aldrig varit ett problem men nu gällde det ett större inköp så beloppet var lite större. När hen ville hämta ut pengarna så fick han dock frågan: Vad skall du ha pengarna till?

Personen menade att det är hans egna pengar och att det inte angick dom vad han skulle ha dom till. Dom passade då på att lägga till att dom inte hade kontanter utan hänvisade till uttagsautomaten. Att den hade en begränsning på 20 000 kr menade dom på inte var deras bekymmer.

piggy-bank-850607_1280
Spara inte för mycket i grisen för då måste du kanske förklara dig när du vill sätta in pengarna på banken

När hen berättade detta för mig och vad egentligen pengarna till så blev jag naturligtvis nyfiken vad det egentligen är för regler som gäller. Pengarna skulle naturligtvis inte användas till någonting brottsligt.

Att bankerna under längre tid velat bli av med kontanterna är ingen nyhet. I mina ögon är anledningen enkel. Det är det betalmedel som inte bankerna har kontroll över. Det är kort sagt inte bankerna som trycker kontanterna. Dom digitala pengarna har dom dock full kontroll över.

I SVT rapporterar man nu att kontanterna håller på att minska. Folk använder kort i större och större utsträckning. Man kan undra varför?

En stor anledning är nog att bankerna har jobbat hårt för att göra det så svårt som möjligt för oss att använda kontanter. Bankerna själva har sällan kontanter. Genom att lägga kontanthanteringen hos säkerhetsbolag så kan dom svära sig själva fria från dom kostnader som dessa bolag nu lägger hos t ex handlarna för att hantera kontanter. Betänk att det kostar ganska mycket för en handlare att sätta in pengar på sin bank. Man kan tycka att den tjänsten skulle vara gratis men icke. Idag är det generellt betydligt dyrare för en butik att ha kontanthantering jämfört med att ta kort.

Utöver detta så har antalet uttagsautomater i Sverige minskat drastiskt. Dessa automater har dessutom begränsningar på hur mycket du faktiskt får ta ut. Trots dessa försämrade villkor för kontanter så har dom levt kvar. Nu kommer nästa slag mot kontanterna. Penngatvättslagen.

Självklart är det bra att man försöker lösa problemet med pengatvätt. Jag tror få människor tycker att det är någonting bra. Däremot måste vi titta på konsekvenserna. Är det fler än jag som anser att banken, som är ett privat bolag, skall ha rätten att veta vad jag använder mina pengar till? Det är ingen statlig myndighet. Det är ett privat bolag. Det är lite som att vi skulle låta privata bolag utföra polisarbete.

Nu kommer nästa problem. Jag började söka på Internet vilka regler som gäller för bankerna ang pengatvättslagen. Det var nästan omöjligt att hitta. Svenska bankföreningen har en hemsida där dom presenterar information om detta. http://www.penningtvatt.se/

Ett stort problem är att när man läser på denna hemsida så är informationen minst sagt luddig och några exakta regler hittar man inte. Jag kontaktade då min bank där jag direkt frågade om hur mycket pengar får jag ta ut eller sätta in. Dom hänvisade då till deras hemsida. Nedan ser ni ett utdrag från deras hemsida:

Därför behöver vi ställa frågor till dig

Ibland får du frågor från oss när du loggar in i internetbanken, vid ett personligt möte eller du kanske har fått hem ett brev där vi ber dig svara på frågor.Vi ställer frågorna för att skydda dig och även oss från att utnyttjas i penningtvättsaffärer och därför behöver vi dokumentera kännedomen om dig som kund enligt lagen om penningtvätt, även om vi har regelbunden kontakt. Vi behöver även veta om du är skyldig att betala skatt i USA enligt Fatca-lagen.

Exempel på vad frågorna handlar om:

 • din sysselsättning och din arbetsgivare
 • syftet med din relation till banken
 • din eventuella relation till USA, exempelvis om medborgarskap eller om uppehållstillstånd
 • varifrån pengarna kommer om du gör regelbundna insättningar på ditt konto eller använder insättningsautomat
 • hur du har byggt upp ditt sparande
 • om du gör/får överföringar regelbundet till/från utlandet behöver vi förstå anledningen.

Det är inga dåliga frågor du måste svara på. Jag hittade dock inget regelverk på exakt vad som gäller så jag skrev tillbaka till dom och frågad efter just detta och då fick jag följande svar: “Vid frågor om kontanter hänvisar jag dig vidare till Svea Exchange då vi inte har någon kontanthantering alls”.

Så bara att söka vidare efter svaren på varför alla bankkunder är satta under förmyndarskap. Efter mycket sökande hittade jag ett examensarbete från Lunds universitet gällande just denna lag. Den är skriven av Maria Bach-Arvidsson. Jag tackar henne härmed ödmjukast. Kursiv text nedan är direkta utdrag ur hennes arbete.

Tydligen rör pengatvättslagen fyra principer under AML (Anti money laundery). Dessa principer är följande:

 1. Principen om kundkännedom (KYC – know your customer)
 2. Principen om kundkontroll och riskbedömning (CDD – customer due diligence)
 3. Standarden om bevarande av handlingar och information om kundens identitet.
 4. Kravet på interna rutiner, s.k. compliance regler

Principerna är definierade och offentliggjorda i dokument kallade Wolfbergs Standards. Standarden om privatbankers åtgärder mot penningtvätt kallas Wolfsberg AML Principles on Private Banking. Standarderna innehåller inga regler om sanktioner för åsidosättande av principerna. Gruppens medlemmar är bland de mäktigaste finansiella instituten på den globala marknaden för privata banktjänster. De 12 bankerna har även stora marknadsandelar i offshore centra. Gruppen samarbetar med sammanslutningar inom den privata banksektorn, däribland The Clearing House Association L.L.C, som ägs av de 22 största amerikanska affärsbankerna. Då medlemmarna i Wolfsberg Group är etablerade i jurisdiktioner som är medlemmar i BIS och Basel Commitee on Banking Supervision, måste gruppens principer vara förenliga med Basel kommitténs principer och standarder.

Wolfsberg Standards generella natur har kritiserats av bl.a. Professor Mark Pieth vid Juristische Fakultät vid Basel Universitet i uppsatsen/artikeln The Private Sector becomes Active: The Wolfsberg Process. chairman i OECD Working Group on Bribery and Corruption. Han är före detta medlem i FATF och var inbjuden som och deltog som juridisk expert i Wolfsberg Groups utformning av Wolfsberg Principles. Pieth är kritisk till de oprecisa definitionerna av Wolfsberg Principles, dvs. gruppens definitioner av principerna för åtgärder mot penningtvätt (AML principerna). De oprecisa definitionerna medför att Wolfsberg Standards för åtgärder mot penningtvätt är oklar och oprecis.

Nu är det tydligen så att reglerna är kopplade till riskbedömning. Dvs att det är upp till bankerna att avgöra om du är en brottsling eller inte. Kort sagt om dom misstänker att dina pengar härleds till pennatvätt så skall dom vidta åtgärder. Vi kan väl gissa att vissa personer då automatiskt blir höjda över all misstänke samtidigt som du som vanlig medborgare måste berätta för banken vad du skall ha dina 15 000 i kontanter till.

Eftersom att det är upp till bankerna att avgöra när dom tycker sig ha rätt att veta vad du skall ha DINA pengar till blir man lite fundersam om varför dom frågar om detta redan vid belopp så låga som 10 000 kr i vissa fall. Särskilt med tanke på att dom absolut största ekonomiska brotten faktiskt begåtts av bankerna själva (Se t ex liborskandalen). Det känns inte alltför långsökt att dra slutsatsen att dom helt enkelt passar på att göra kontanthantering så obehagligt som möjligt för att i en framtid få folket med sig i att avskaffa kontanter.

Jag skulle kunna skriva mer om detta men jag är rädd att det blir så tekniskt och krångligt att ingen då skulle vilja läsa det. Om ni verkligen är intresserade av frågan så ladda gärna ner examensarbetet av Maria Bach-Arvidsson nedan.

Som avslutning tycker jag att alla borde börja använda kontanter i ren protest. Dessutom bör ni hitta på roliga svar att ge bankerna om dom frågar vad ni skall ha pengarna till. Låt mig ge några exempel:

 1. Toapapperet är slut
 2. Någon sa att pengar inte växer på träd men jag tänkte plantera lite och se om det verkligen är sant.
 3. Jag skall köpa vingar för pengarna.
 4. Samhället mår bättre om pengarna rullar så jag tänkte göra en pengaboll av papier mache och rulla den utför Vitberget.

Pengatvättslagen examensarbete av Maria Bach-Arvidsson

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.