Black Friday! Hur dumma är vi egentligen?

Publicerad av

Halloween, fars dag, mors dag och jul. Dessa helger är skapade eller kapade av handeln och gjorda till köphelger som får varenda handlare att fnittra som en 14-årig skolflicka. Man kan tycka att det räcker. Nej då… vi måste shoppa mer!!!

Därför håller handeln i Sverige nu på att importera ännu ett amerikansk fenomen. Nämligen Black Friday. Det är en dag som skall “kickstarta” julhandeln. Vad är det då som definierar Black Friday? Tanken är att det skall vara stora reor och rabatter. Oftast har butikerna ett begränsat antal av en produkt och det först till kvarn som gäller.

Effekten av detta har i USA blivit att folk köar utanför dom butiker som har det bästa erbjudandet. När väl dörrar slås upp så rusar en hord av shoppingförtrollade babianer in för att vara den första som lägger handen på just den vara som dom tycker är bäst. Det finns trots allt ett begränsat antal så det gäller att vara först. Om man skadar sig själv eller andra spelar ingen roll. Det psykologiska fenomenet förvandlar bra människor till galna rovdjur under en “feeding frenzy”.

I USA har Black Friday orsakat allt från hjärtinfarkter till ren skottlossning mellan shoppande vanliga människor. Man skulle kunna tro att detta skulle göra att handlarna skulle avskräckas att nyttja denna helg. Men icke. Snarare ser handlare detta kaos som en bra sak eftersom att det visar hur “sugna” folket är på deras produkter.

Den fråga jag ställer mig är: Varför går vi på detta? Hur dumma är vi? För det första måste vi sluta konsumera för att rädda miljön. Detta för att rädda våra barn och barnbarn från en miljökatastrof som totalt slår sönder våra kommande generationers framtid. För det andra undrar jag hur köpkåta är vi? Måste vi verkligen ha prylen dom dom har på extrapris. Har vi inte nog med prylar redan? Hur djävla mycket krafs behöver vi? Har vi ingen värdighet kvar?

Borde det inte vara en bättre lösning att skita i att gå på dessa marknadsföringstrick och istället göra en trevlig middag och bara umgås med varandra. Kärlek och närhet skapar trots allt en bättre framtid än vad en ny pryl gör. Går verkligen livet ut på “shop until you drop” eller finns det ingenting annat som kan ge oss själslig tillfredsställelse.

 

En kommentar

  1. Jag gillar inte alls ”Black Friday”. Namnet låter olycksbådande. Dessutom helt onödigt då julens köpvansinne snart börjar.
    Halloween kan jag stå ut med för barnens skull då de får ha lite kul och julen är en underbar högtid för stämningens skull, själv struntar jag helt i köphysterin.
    Annars håller jag med Kent i stora drag.

    Hur dumma är vi egentligen? Ja, med tanke på att en majoritet av människor låtit sig matas med politiskt korrekt propaganda och röstar på samma korrumperade politiska dinosauriepartier år efter år så är dessa människor otroligt korkade och manipulerade. Att de då också faller för ”Black Friday”-reklamen är inget att förvåna sig över.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.