Dokusåpor, idrott och FIFA skandalen – Varför slutar vi inte titta?

Publicerad av

Sporten förbrödrar! Det är någonting jag ofta hörde i min ungdom. Jag idrottade som en galning. Allt från pingis, innebandy, basket, fotboll ända till schack. Ja… jag tycker faktiskt att även schack måste räknas som en sport. Jag gjorde det för att jag tyckte det var kul. Nästan alla mina vänner idrottade. Jag tror inte det fanns en enda i min umgängeskrets som någon gång ens tänkte tanken att tjäna pengar på sitt idrottande.

Hur ser det ut idag? Evenemangen är stora. Dom små föreningarna kämpar med ekonomin och dör sotdöden ute på landsbygden. Idag börjar man värva talanger till storlagen redan i unga år. Man försöker skapa centrala storlag som har sina matcher i stora arenor. Inte helt olikt gamla Rom och deras arenor där eliten av gladiatorer slogs med livet som insats.

Sporten idag handlar mer om pengar än förbrödring. Detta korrumperar hela systemet och ger en dålig smak i munnen. Marknadsföringen är hård från storklubbarna. Allt för att göra fansen ännu mer känslomässigt låsta till sitt lag. Inte konstigt att vi idag har huliganism. Mutor är inte längre någon ovanlighet i någon sport.

Dock är skandalen som nu håller på att rullas upp inom FIFA ett klart tecken på hur långt det har gått. Den visar att korruptionen har nått ända in i styrelserummen. Egentligen borde man inte vara förvånad. Den företagskultur som utvecklats dom senaste 40 åren gynnar inte ärlighet och moral. Om Telia kan betala ut miljardbelopp i mutor… Varför skall då FIFA styrelsen vara sämre.

Vi måste dock inse att vi som medborgare har en stor skuld i detta. Vår skuld är att vi tittar. Om inte vi tittade skulle det inte finnas något intresse för kapitalet att flockas runt sportevenemangen. Det är samma problem som med alla dokusåpor så vi översköljs med. Många undrar varför det produceras så många förnedrande dokusåpor. Svaret är enkelt… Eftersom att vi tittar.

Om vi som tittar på idrott gör det för att få spänning kan jag försäkra er om att man kan få spänning utan att totalt låsa fast sig i stora evenemang där pengar och korruption möts för att dansa. När vi får höra om skandaler som den som rullas upp nu inom FIFA så undrar jag varför slutar vi inte titta? Varför tar vi inte med oss familjen och börjar titta på vårt lokala division 5 lag istället. Där finns det iallafall en större chans att förbrödringen fortfarande lever.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.