Få saker retar mig mer än arroganta bankdirektörer

Publicerad av

silhuette-278921_1280Dom svenska storbankerna väntas göra vinster på över 100 miljarder kr under 2014. Ändå tycker Annika Falkengren att det är en dum idé att svenska staten skall få 4 av dessa miljarder i en särskild bankskatt. Jag blir nästan äcklad av hennes arroganta sätt att förmedla detta eftersom att det är svenska folket som låter dessa banker ha dessa vinster.

Om staten ville kunde dom t ex bygga upp ett eget betalsystem som dom själva kontrollerade. På så vis skulle bankerna förlora runt 3 % på nästan varenda transaktion som idag görs. Det spelar ingen roll om du betalar med kort, kontant eller med Klarna. Bankerna står idag bakom alltihop och luggar oss medborgare på pengar.

Dessutom är det skrattretande att bankerna är emot skatter. Eftersom att vi betalar en procent på varje transaktion som vi gör så är det a facto en skatt. Skillnaden i det här fallet är att vi betalar den till bankerna och att alla kanske inte ens vet om att dom betalar den skatten. Vi skall dessutom komma ihåg det pyramidspel som idag sker vid utlåning. Se nedan.

Inte konstigt att ingen vill investera i industrin när man kan investera i banker eller deras värdepapper med en djävulsk avkastning. Problemet är bara att avkastningen kommer sig av att bankerna har skaffat sig ett monopol på hela vårt ekonomiska system. Både låne- och betalsystemet.

Förstå mig rätt. Jag har inga problem med att företag tjänar pengar. Men en bank skall inte drivas som ett vanligt bolag. En bank producerar ingenting beständigt. Därför skall dom inte heller ha avkastning som ett bolag som faktiskt producerar en riktig produkt. Dom skall istället låna ut pengar till en rimlig ränta till det bolaget så att det producerande bolaget kan investera i maskiner och utrustning. Banker skall ha låg men säker avkastning.

En kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.